„Szexuális célzásokra épülő kommunikáció" miatt indult vizsgálat Hosszú Katinka úszóklubjának egyik edzője ellen

HírKlikk 2024. szeptember 9. 11:00 2024. szept. 9. 11:00

Vizsgálóbizottság felállításáról döntött a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnösége, miután arról jutott el hozzájuk információ, hogy az Iron Swim úszóklub egyik edzője etikátlan, szexuális célzásokra épülő kommunikációt folytatott női sportolókkal. Az elnökség egyhangú szavazással, tíz igen vokssal határozott.

A hvg.hu összeállítása szerint az ügyről először a sportal.hu számolt be szombaton, amely azt írta: az Iron Swim április 20-án „munkáltatói figyelmeztetést” küldött az edzőnek a fentiek, valamint amiatt, hogy belső információkat továbbított harmadik félnek. A dokumentumot a klub elnöke, a háromszoros olimpiai bajnok úszó, Hosszú Katinka írta alá.

A tavaszi keltezésű levél augusztus 29-én a MÚSZ-hoz is megérkezett, a cikk szerint az úszóklub alelnöke – civilben Hosszú anyósa – küldte el az ottani illetékeseknek, felszólítva őket, hogy lépjenek az ügyben, amelyről addig a szövetségnek nem volt tudomása.

Márpedig a levélből az is kiderül, hogy a sportolói jelzések alapján született írásbeli figyelmeztetést szóbeli is megelőzte, s hogy a klub kikötötte: az edző kiskorú személlyel csak szülő bevonása mellett folytathat írásos levelezést.  

Arra is felhívták az illető figyelmét, hogy amennyiben nem vagy nem megfelelően teljesíti a munkaviszonyából származó kötelezettségeket, akár azonnali hatállyal is felmondhatnak neki, a sportal.hu szerint azonban az edző még 140 nappal ez után is a klubnál dolgozott. Az Index, amely vasárnap írt az ügyről, úgy értesült: az illető az eredeti cikk megjelenése után önként távozott az egyesületből, 16 tanítványával együtt.

A hvg.hu úgy tudja, ez utóbbi információval függhet össze az is, hogy Hosszúék miért hívták fel a szövetség figyelmét az ügyre és küldték el az áprilisi munkáltatói figyelmeztetést: amennyiben az edzőt eltiltják az úszóedzői sportszakmai tevékenység gyakorlásától, a tanítványait sem viheti magával.

A szövetség vizsgálóbizottságát ezúttal is Papp Gábor ügyvéd vezeti, a tagjai Tausz Katalin szociológus, Danks Emese, a MÚSZ gyermekvédelmi bizottságának vezetője, Tornyossy Mónika igazságügyi, klinikai, mentálhigiénés és sportpszichológus, valamint Ugrin Tamás ügyvéd.

Forrás: hvg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom