SZFE: nem hátrálnak, a provokációk ellenére is kitartanak a sztrájk mellett

Harkai Péter 2020. szeptember 27. 07:14 2020. szept. 27. 07:14

A Vidnyánszky-kuratórium már a sztrájkolók listáját is bekérte, aminek a jogszerűsége több mint kérdéses. Eközben az egyetem környéki üzleteket már bőrfejűek fenyegetik. Egyre feszültebb a helyzet, de jottányit sem lépnek hátra. Németh Gáborral, az egyetem oktatójával, a sztrájkbizottság tagjával beszéltünk a kialakult helyzetről és tervezett lépéseikről.

– Kezd egyre feszültebbnek tűnni a Színház- és Filmművészeti Egyetem sorsa: Lajos Tamás kuratóriumi tag pár napja egy nyilatkozatában meglebegtette, hogy alternatív oktatást szerveznek. Önök kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak, mire a kuratórium bekérte a sztrájkolók névsorát. Vidnyánszky biztosítja a közvéleményt, hogy megvannak a megfelelő tanárok, bár nem tudni, hogy kikre gondol. Mindeközben napokon belül lejár a felmondási idejük, a munkáltatójuk, Upor László rektorhelyettesi státusza szintén megszűnik. Mi a tervük október elsejétől?

– Én úgy értettem Lajos Tamás nyilatkozatát, hogy mivel az egyetemfoglalással nem nagyon szándékoznak kezdeni bármit is a felszólításokon kívül, ezért valamilyen külső helyszínről vizionál, ami nem most először hangzott el. Ezzel most jónéhány probléma felmerül. Az egyik a tanárok személye, amivel nem világos, hogy mire gondol. Arra-e, hogy a jelenlegi tanárokat felszólítják, hogy jelenjenek meg egy külső helyszínen és ott tanítsanak, de kiket is...? A hallgatók is fel lesznek szólítva, hogy hagyják el az egyetemet...? Pontosan annyit tudok erről, mint ön vagy bárki más, aki egy kicsit is érdeklődött.

– Mindennek gyakorlati megvalósítására egyáltalán volna lehetőség?

– Fogalmam sincs. Ami konkrétum és nagyon erősen vitatott a részünkről, az az, hogy úgy módosította szeptember 15-én az SZMSZ-ünket immár másodszor a kuratórium, hogy miután nem létezik, a szenátus megkerülésével és megkérdezése nélkül kinevezhetnek két rektorhelyettest, akik egy évig mindenféle véleményezési jog nélkülözésével irányíthatják az egyetem munkáját, ugyanakkor elláthatják az intézményvezetői feladatokat is. Ez azt jelenti, hogy mélyen behatolhatnak az oktatás struktúrájába, dönthetnek arról, hogy ki indít osztályt, milyen tanárokat szerződtessenek, ami normális esetben az egyetem belső ügye és a rektor joga. A mi jogértelmezésünk szerint, erre nem volt joga a kuratóriumnak, tehát nincs olyan a felsőoktatási törvényben, ami felhatalmazná arra, hogy rektorhelyettest nevezzen ki a kuratórium vagy a fenntartó minisztérium. Az álláspontunk az, hogy amennyiben más tanárokkal óhajtanak oktatni máshol, akkor az szintén kimeríti a törvénytelenség fogalmát.

– A másik módszer, amivel ellehetetlenítenék az ellenállásukat, hogy a sztrájkköveteléseiket politikai nyilatkozatként értelmeznék és ezzel illegitimnek tekintik a sztrájkot. Mi az Önök álláspontja?   

– A mi sztrájkköveteléseink egyszerűen szólva, ugyanazok, mint ami hetek óta az egyetem álláspontja: az egyetem autonómiáját szeretnénk visszakapni. Ez teljesen egyértelmű, hogy mit jelent, ezt nem tekintjük politikai kérdésnek, az egyetemi autonómia alapvető jogáról és garanciájáról van szó. Politikai kérdést nyilvánvalóan a kuratórium csinál mindebből, amikor egyfelől az általuk vélt, itt folyó ideológiai képzést kárhoztatja, másfelől viszont ünnepli, hogy folyjék is, de ne egyféle, hanem népnemzeti kétféle. Ez egyszerűen vicc. Bár nem tartozik szorosan a témához, de én úgy vélem, hogy ez a legérzékenyebb pontja a történetnek, hogy egy, a teljes magyarországi felsőoktatást érintő problémát úgy próbálnak interpretálni, mintha ez az SZFE speciális ügye lenne. Az autonómiagaranciák megléte vagy hiánya a teljes magyar felsőoktatást érinti. Az, hogy a modellváltást nálunk főként arra használják, hogy a kultúrharc egyik állomása, terepe, ütközete legyen, az valóban különleges helyzet, de úgy tudom, hogy más egyetemeken sem problémamentes ez a kérdés. Mindegyik egyetem esetében az történik, hogy a jelenlegi kormány a Fideszhez közeli figurákkal tölti fel – akár vezető politikusokkal – a kuratóriumokat, majd meghatározatlan időre teljhatalommal felruházza őket, megszüntetve az egyetemek belső autonómiáját és az állam állami pénzen létrehoz egy olyan magánegyetemet, amelybe a jelenlegi politikai szféra kedvezményezettjeit örökre bebetonozza. EZ politikai kérdés. Mi viszont csak az autonómiánkat akarjuk visszakapni.  

– Napokon belül lejár az Önök felmondása, Upor László is elveszti rektorhelyettesi jogosultságát. Ez lehet-e hivatkozási alap a kuratórium részéről, hogy átvegye október elsejétől az egyetemet és kinevezzen egy alternatív vezetői gárdát?  

– Rektort kinevezhet, az SZMSZ-t annyiszor módosíthatja, ahányszor neki jólesik. A nemzeti felsőoktatási törvénynek az alapítványi vagy magánegyetemekre vonatkozó paragrafusai lehetővé teszik – szemben az állami intézményekkel –, hogy akár pályázat nélkül is kinevezhetnek akárkit. Még olyan korlátok közé sincs szorítva, hogy teszem azt, egyetemi tanár legyen az illető. Egy probléma viszont van, amivel a mi értelmezésünk szerint meg kell küzdeniük, mégpedig az, hogy jelenleg van egy érvényes rektorjelöltünk, akivel kapcsolatban soha, semmilyen formában nem értesítettek minket írásban, hogy ne volna megfelelő a jelölése. Palkovics miniszternek még novemberben fel kellett volna terjesztenie a jelöltünket, Upor Lászlót Áder köztársasági elnöknek, s mi lassan 11 hónapja soha, semmilyen hivatalos értesítést nem kaptunk, magyarázat nem volt, hogy miért nem erősítik meg a státuszában. Így a vége felé, szóban annyi jelzés volt, hogy most már nem volna illendő bebetonozni valakit egy ilyen modellváltás előtt. Ez szerintem enyhén szólva vékony érv. Szóban annyi információ jutott el hozzánk, hogy vezetői válság van az egyetemen, de ezt ugye a miniszter idézte elő. Jelenleg minderre nincs értelmezhető jogi válasz és ezt feltehetően ők is érzik.

– Mi a gyakorlati elképzelésük az egyetem működésében október elsejétől, mi lesz az intézménnyel?

– Az egyetemfoglalást fenntartják a diákok, létrehoztuk ezt a különös és rendhagyó workshop-ot, amit tanköztársaságnak hívunk. Ennek az eredményeit a jövő hét elején összefoglaljuk és bemutatjuk a szélesebb közönség előtt is. Amennyiben nem nyilvánítják jogszerűtlennek a sztrájkunkat, megkezdjük elsején és közben azon gondolkozunk, hogyan lehetne egy olyan operatív testületet létrehozni, ami a lemondott szenátus jogkörével és feladatával tevékenykedhetne.

– Ezt mi legitimálná jogszerűen? 

– Az egyetem közössége. Van egy összegyetemi és egy hallgatói fórum, az egyetemi oktatók is összegyűlnek, folyamatos kommunikációban vagyunk egymással s mivel az oktatók is felmondtak, a következő legitimációs szint, a szakfelelősök az osztályfőnökök. Magyarul az egyetemnek vannak olyan szervezeti egységei, amelyek képesek a tevékenységünket strukturálni.

– Mindez a munkavégzés felfüggesztése alatt kitartana anélkül, hogy elveszítsék az oktatói jogosultságukat? Nem nagyon értek a sztrájkjoghoz...

– Hát mi sem.

– Akkor pláne fontos kérdésről van szó. Upor László nemrég úgy nyilatkozott a Hírklikknek, hogy a sztrájk jogszerű életbelépésével némi haladékot kapnak a felmondást követő drasztikus változások alól. Hol, mivel kerülhetne nyugvópontra ez az egész állóharc?

– Ezt mi sem nagyon látjuk. Ez az egész egy olyan folyamat, ami teljesen szokatlan és túlzás nélkül mondható, hogy példátlan. Nem volt mindennek előzménye, nem tudjuk mihez mérni s ez láthatóan mindenkit zavarba ejt.

– Az ellenoldalt is?

– Nyilván. Ami egyre világosabb, hogy ebben az egész ügyben képtelenek vagyunk bármiféle kompromisszumra. Amit mi szeretnénk, az egy bonthatatlan egység, abban nincsenek részeredmények, mert vagy megkapja az egyetem a garanciákat, vagy ellenkező esetben, európai értelemben nehéz egyetemnek nevezni.

– Arról kaptak akár színfalak mögötti jelzéseket, hogy bármi is történjen, októbertől átveszi az egyetemet a kuratórium, ha kell, erőből?

– Három narratíva bontakozott ki az utóbbi időben. Az egyik az utóbbi napoké, amikor az történt, hogy a legutóbbi sajtótájékoztatónkon Upor László közölte, hogy összesen tíz pozitív teszt volt az egyetemen belül, mivel nálunk az országosnál jóval szigorúbb vírusprotokoll van és ezek után a közszolgálati televízió két híradója az én Fiala Jánosnak adott interjúmat használta fel arra, hogy lám-lám, vannak fertőzéses esetek és ezt úgy prezentálták, mintha valami őrületes leleplezés történt volna. Ezt a jobboldali média felkapta s már úgy tálalta, hogy mi milyen felelőtlenek vagyunk, az egyetemfoglalást úgy mutatják be, mint a vírus melegágyát, holott mindenki pontosan érzi az ezzel kapcsolatos felelősségét. A másik narratíva ijesztőbb a számomra. Ezt a Kossuth Rádió egyik reggeli hírműsora érzékeltette, ami úgy hangzott, hogy egy tábornok, volt nemzetbiztonsági szakértő – valami Horváth –, a közismert mikrofonállvány kérdésére felépítette azt a narratívát, hogy itt tulajdonképpen egy hibrid polgárháború előkészítése zajlik és a szolgálatkész kérdésre, mely szerint mikor kell a TEK-nek beavatkoznia, azt válaszolta, hogy akkor, ha alapos gyanú felmerül, hogy külföldi szervezetek támogatják a tevékenységünket. Tehát nem azt mondta, bizonyítékok alapján, hanem elég az alapos gyanú is. Ezt én egy elég veszélyes és nagyon ijesztő olvasatnak tartom, mivel egy elég rémisztő kormánybuktató koncepciót építenek fel velünk szemben. A harmadik pedig az, hogy hallgatnak a többségben lévő, de megfélemlített diákok, akik tanulni szeretnének s nekik – a koncepció önigazolásaként – ott van az alternatív oktatás lehetősége, amit Lajos Tamás meglebegtetett. És van egy negyedik koncepciójuk is, a számolatlanul elkövetett gazdasági vétségeink, amit igyekszünk leplezni.

– Láthatóan azokat a paneleket próbálják Önökkel szemben bevetni, amik mentén tíz éve számolja fel az ellenfeleit a kormány.

– Így van, miközben folyamatosak a féllegális, szélsőjobbos uszítások ellenünk. A napokban tettünk feljelentést egy, a közösségi médiában szerveződő akció miatt a VIII. kerületi rendőrségen, miután nem létező profilokon 10 000 forintokat ajánlottak olyanoknak, akik hajlandóak bejönni és összevissza verni a diákokat.

– Ha már ez szóba kerül, idézném az orulunkvincent.blog bejegyzését: „A Mandiner szvíthártját, Bódi Ábelt, aki hétfőn molinót rakott fel a haverjaival a színművészetire, pár éve elfogták a lutoni repülőtéren és kitiltották az Egyesült Királyságból. A vele együtt utazó Martin Sellner az osztrák neonáci vezér kapcsolatban állt az új-zélandi tömeggyilkossal.  Sellner alapította azt a szélsőjobboldali csoportot, amelynek vezetője Franziska Stahn, szintén az orbánista média sztárja volt. Sellner már 17 évesen hírhedté vált Ausztriában, amikor horogkeresztet festett egy zsinagógára".  Ezek szerint és a tapasztalataik szerint mindez nem fakenews.

– Hát nem. Van olyan velünk szimpatizáló vendéglátóhelyiség, ahol megjelentek skinheadek, hogy most egyelőre ne nyisson ki. Mindezt persze nem kötném a kuratóriumhoz, azt viszont igen, hogy a Pesti TV-be bemegy Vidnyányszky Attila és amikor iszonyú viccesnek találják azt a videót, amin SZFE-maszkos szélsőjobber gyerekek felmásznak az egyetem épületére és füstbombáznak, majd bemásznak az ablakon és kijönnek az épületből, akkor erre Vidnyánszky Attilának, aki ugye a mi fenntartónk, kuratóriumunk elnöke, annyi a megjegyzése, hogy vigyázni kell ezekkel az akciókkal, mert mi SZFE-sek egyébre sem vágyunk, minthogy történjen velünk valami. Ami szerintem túl van minden határon. Ottlik szavával élve, itt ürgék vannak. Nem kiképzett harcosok vagyunk, de olyan emberek, akik bizonyosak az igazukban és hogy van mit védeniük. Ez nem szimplán a mi ügyünk, hanem egy ország ügye. Amíg lehet, ki kell tartani emellett.  

Frissítés

Szombaton délután az SZFE Facebook-oldalán az alábbi közlemény jelent meg:

„Kedves Barátaink!

A Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetésének felmondási ideje szeptember 30-án lejár. Jelenleg még nem ismert, kik veszik át tőlük a vezetői szerepet.

Szeptember 16-án a kuratórium felszólította a vezetőséget, hogy „honlapján és közösségi oldalain a fenntartó jó hírnevét sértő vélemények és kifejezések ne jelenhessenek meg, illetve onnan törlésre kerüljenek”. Bár minden szélsőséget folyamatosan moderálunk, ennek megítélése nyilván szubjektív.

Az egyetem kommunikációs felületein október 1-jétől várhatóan csak az SZFE új vezetésének jóváhagyásával kerülhet fel információ. Sem kiállásokat, sem az egyetem elfoglalásával kapcsolatos támogató  híreket, interjúkat nem olvashatnak itt a továbbiakban. A támogató üzeneteket látni fogjuk, továbbra is erőt merítünk belőlük, de ezentúl nem várhatnak rá reakciókat.

Kérjük, hogy azok, akik továbbra is szeretnék követni az SZFE egyetemi autonómiáért folytatott harcával kapcsolatos híreket, kövessék a Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK oldalát, illetve a Független Szabad Egyetem nevű Facebook-oldalt./.../

Hallgatók nélkül nincs oktatás, a hallgatók pedig itt vannak, a Vas utcában.”