Szigorodnak a kerítések építéséhez kapcsolódó szabályok

HírKlikk 2024. május 23. 03:45 2024. máj. 23. 03:45

Az utóbbi időben megszaporodtak a fix kerítések a földek körül, az esztelen terjedésnek igyekszik gátat szabni a jogalkotó.

Május 17-től, majd 2025. január 1-jétől ismét több ponton változik a Vadgazdálkodási Törvény (Vtv.). A jogszabályban egyebek mellett módosulnak, pontosabbá válnak, valamint kiegészülnek a kerítéstelepítésre, a nemkívánatos fajok egyedeinek elejtésére, a zárttéri vadtartásra (különösen a vadaskertekre) vonatkozó előírások – írja az agroinform.hu.

A tartós telepítésű kerítések létesítéséhez kapcsolódó szabályok legfontosabb újdonságai a következők:

– a bekeríteni tervezett terület nagysága az 50 hektárt nem haladhatja meg;
– a vad természetes életfeltételeinek, jellemző mozgásirányának biztosítottnak kell maradnia;
– a kerítésnek műszaki jellemzői alapján alkalmasnak kell lennie a vadkár elleni védekezésre;

– feltétel, hogy a mezőgazdasági kultúra védelme más vadkárelhárítási módszerrel ne legyen biztosítható.

 A kerítés építését – noha volt más irányú gazdálkodói kezdeményezés – továbbra is csak akkor engedélyezheti a hatóság, ha az érintett vadászatra jogosult hozzájárul.

Új rendelkezésként épül be a jogszabályba, hogy a vadászterület vadgazdálkodási üzemtervében nemkívánatos fajként meghatározott nagyvadfaj egyedei – a jóváhagyott éves vadgazdálkodási tervtől függetlenül vagy annak hiányában is – vadászati idényben mennyiségi korlátozás nélkül elejthetők.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom