Szijjártó: a világjárvány újabb migrációs hullámok kiindulásához vezet

HírKlikk 2020. július 13. 17:20 2020. júl. 13. 17:20

A koronavírus okozta világjárvány újabb migrációs hullámok kiindulásához vezet, ezért az Európai Uniónak fontos feladata kell, hogy legyen a külső határok védelmének megerősítése, valamint az, hogy megszüntessen minden olyan külső okot, amely az unióba irányuló migrációs nyomást növeli, vagy növelheti – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán, az európai uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli üléséről beszámoló nyilatkozatában.

Szijjártó Péter közölte: a járványnak komoly egészségügyi, gazdasági és biztonsági következményei vannak, amelyek további veszélyeket rejtenek magukban az Európai Unióra és az európai országokra nézve.

Előbb ezeket a gondokat kell kezelni, ezért „jó lenne, ha az Európai Unió a migráció ösztönzése helyett, az európai emberek valódi problémáival lenne elfoglalva" – húzta alá.

A külügyi tanácskozás központi témáit érintve, aláhúzta: a közel-keleti békefolyamat esetében az eddigi uniós erőfeszítések mind kudarcot vallottak. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok által január végén, az izraeli-palesztin konfliktus megoldására előterjesztett béketervének kell lehetőséget adni, szavai szerint ugyanis ez idáig az a legjobb tárgyalási alap, annak van legtöbb esélye a megvalósításra.

Magyarország ellenez minden olyan uniós nyilatkozatot, amely csökkenti az amerikai terv megvalósulásának esélyeit, minden elsietett véleményalkotást, amely a közel-keleti békefolyamat lassulását eredményezné, valamint ellenez minden olyan európai nyilatkozatot, amely az izraeli kormányt vélt vagy valós szándékok alapján kritizálja – húzta alá.

A miniszter Törökországgal összefüggésben azt mondta: az Európai Uniónak stratégiai megközelítést kellene alkalmaznia, és tudomásul kellene vennie, hogy a 2016 őszén Ankarával megkötött migrációs megállapodással az unió Európa biztonságát Törökország kezébe helyezte.

Mint emlékeztetett, a megállapodásban az unió 6 milliárd euró kifizetését vállalta, de ezt teljes egészében még nem folyósította. Magyarország azt szorgalmazza, hogy az EU tisztességes és őszinte álláspontot alakítson ki Törökországgal kapcsolatban, és minél előbb fizesse ki a megígért összeget. Az ettől való vonakodás esetén, arra kell felkészülni, hogy Törökország újra megnyithatja határait Európa irányába. Mivel pedig a területén mintegy 4 millió migráns tartózkodik, „ez egy nagyon veszélyes játék" – figyelmeztetett.

Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy az Európai Unió és 79 csendes-óceáni, karibi és afrikai ország között 2000-ben kötött migrációs megállapodás – amely az érintett országokból érkezők főként munkavállalást célzó beutazását szabályozza – az utóbbi években „az illegális migrációt legalizálni szándékozó dokumentumok egyikévé vált. Az idén lejáró megállapodással összefüggésben, kiemelte: húsz év elteltével „új helyzet van", ezért az uniónak újra kell gondolnia az egyezmény meghosszabbítására irányuló szándékát. A világjárvány során, ugyanis európaiak milliói veszítették el állásukat, ezért az uniós intézményeknek és a tagországok kormányainak feladata az, hogy az európai emberek helyzetét megoldják, és „ne kívülről engedjenek be migránsokat állítólagos munkavállalási szándékkal" – mondta.

„Azt kértük az európai intézményektől, ne próbálkozzanak azzal, hogy az illegális migrációt legalizálják. Ne próbálkozzanak azzal, hogy migránsokat hoznak Európába ahelyett, hogy a munkájukat elveszített európaiaknak segítenének" – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

Forrás: MTI/Hírklikk