Szijjártó: az eddigi védekezés legnagyobb Sinopharm-rakománya érkezett Magyarországra

HírKlikk 2021. május 8. 12:50 2021. máj. 8. 12:50

Szombat hajnalban 1,2 millió adag Sinopharm-vakcina érkezett Magyarországra Kínából. Ahogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán fogalmazott: „ez az eddigi védekezési időszak legnagyobb oltóanyag-szállítmánya”.

Szijjártó szerint a szombati szállítmánnyal együtt 3,3 millióra nőtt a Kínából beérkezett oltóanyagok mennyisége. A szerződés értelmében Magyarország további 1,7 millió adag vakcinát vár még Kínából. Szijjártó szerint ez a „következő mérföldkő az ötmillió beoltott felé”.

Magyarországon a tömeges oltási programba február 24-én kapcsolódhatott be a Sinopharm, amelyet a magyar hatóságok jóváhagytak, míg az Európai Unió gyógyszerügynöksége, az EMA egyelőre nem. A kínai vakcina várható jóváhagyásáról Müller Cecília is említést tett az operatív törzs – ezúttal is kérdések nélkül lebonyolított – sajtótájékoztatóján, a WHO pedig pénteken engedélyezte a Sinopharm-vakcina vészhelyzeti alkalmazását.

A Telex felidézi, hogy a héten a WHO szakértői csoportja elkészítette állásfoglalását a Sinopharmról, eszerint a szer hatékony lehet a 18-59 évesek körében, ám abban már kevésbé bizonyosak, hogy körükben alacsony a súlyos mellékhatások kockázata. Ez a kockázat az állásfoglalás szerint még magasabb a Sinopharmmal oltottak esetében a 60 év feletti korcsoportban – írta összegzésében Dobson Szabolcs gyógyszerész, kitérve arra, hogy Magyarországon az idősebbek körében is alkalmazzák a kínai oltóanyagot. A kevés adat miatt a WHO egyelőre nem látja kellőképpen bizonyítottnak a Sinopharm hatásosságát a 60 év felettiek korcsoportjában.

A kínai vakcinával kapcsolatban több országban, Szerbiában, az Egyesült Arab Emírségekben, illetve magában Kínában is felmerült a gyanú, hogy a Sinopharm-vakcina esetében sok beoltottnál nem indult be a megfelelő szintű antitesttermelés, így szükség lehet egy harmadik dózisra is az oltásból. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a héten azt mondta, a Semmelweis Egyetemen még nem találtak olyan kínai vakcinával beoltott személyt, akinél nem termelődött antitest, így „Magyarországon jelenleg nincs szükség a kínai oltóanyag harmadik dózisának felvételére”.