Szijjártó elárulta, hogy honnan, mennyi vakcinát rendelt Magyarország

HírKlikk 2021. február 23. 05:30 2021. feb. 23. 05:30

Mesterházy Attila MSZP-s képviselő hétfőn az Országgyűlésben a vakcinabeszerzésről tett fel kérdéseket a külgazdasági és külügyminiszternek. A többi közt arra várt választ: az egyes vakcinákból mennyit rendelt a magyar kormány?

Azt is tudni akarta: a kabinet lekötötte-e a teljes kvótát, amelyet az Európai Unió bocsátott az ország rendelkezésére, és ha nem, miért nem? Emlékeztetett: az unión keresztül hatféle vakcinára nyíltak meg a kvóták.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt felelte: a kormány az unió központosított közbeszerzése keretében minden olyan mennyiséget lekötött, amely szükséges ahhoz, hogy minden magyar beoltható legyen. A Pfizer oltóanyagából 6,6 milliót, a Modernáéból 1,7 milliót, az AstraZeneca vakcinájából bő 6,5 milliót, a Janssenéből 4,4 milliót, a CureVac készítményéből 500 ezret – sorolta.

Ebből összesen máig a lekötött mennyiség 4,45 százaléka érkezett meg – tette hozzá –, vagyis 879 ezer adag vakcina.

Megjegyezte, mivel a központosított brüsszeli beszerzésből lassabban érkezik a vakcina és kevesebb, ezért az ország más forrásokból is vásárolt, ha azt a jogosultsággal rendelkező magyar hatóságok biztonságosnak találták. Így vásárolt az ország Oroszországból 2 millió adagot, Kínából pedig 5 milliót.

Forrás: MTI