Szijjártó: elfogadhatatlan, hogy a Biden-kormány beavatkozik a magyar belügyekbe

HírKlikk 2023. szeptember 25. 20:45 2023. szept. 25. 20:45

Szijjártó Péter kijelentette, hogy „országa Donald Trump volt elnök visszatérését reméli, mert szerinte az amerikai-magyar kapcsolatok a Biden-kormány kioktató és beavatkozó politikája miatt romlottak meg. A külügyminiszter a Fox Newsnak nyilatkozott. 

Szijjártó kifejtette: Magyarország Trump idején a valaha volt legjobb kapcsolatban állt az Egyesült Államokkal, mert az akkori elnök a kétoldalú kapcsolatokat a kölcsönös tiszteletre építette, „nem állt szándékában ítélkezni felettünk, kioktatni, vagy tanítani bennünket. Amerika fejlődésére koncentrált és arra, hogy a kapcsolataink is fejlődjenek, mivel ez kölcsönös előnyöket hozhat mindkét félnek.” 

Szijjártó kifejtette, hogy most a Biden-kormány igyekezett beavatkozni a belügyekbe. Emlékeztetett arra is, hogy Washington a múlt hónapban biztonsági aggályokra hivatkozva korlátozta a vízummentes beutazást a magyar útlevéllel utazók számára, és többször bírálta a magyar kormányt az emberi jogok helyzete miatt.  

„Elfogadhatatlan, hogy politikai, vagy gazdasági nyomást igyekeznek gyakorolni ránk annak érdekében, hogy megváltoztassuk a politikánkat, és ez elfogadhatatlan” – mondta a miniszter a Fox Newsnak.  

„Értjük, hogy az amerikai vezetés nagyon nem boldog attól, hogy Magyarországon ilyen hosszú időn át konzervatív, jobboldali, hazafias, kereszténydemokrata kormány van hatalmon, de sikeresnek bizonyultunk, és szerintem ez nagyon kényelmetlen sok liberális erőnek az egész világon” – fogalmazott a magyar külügyminiszter.

Az egyes kérdésekben mutatkozó egyet nem értések közül kiemelte az ukrajnai háborút. Szijjártó kijelentette: „Magyarország azt akarja látni, hogy az Egyesült Államok békét hoz a térségünkbe, nem fegyvereket”. 

„Nem vagyunk amerikaiak, nincs jelentősége annak, hogy mit gondolunk a belpolitikáról, és soha nem avatkoznánk be más országok belügyeibe” – fogalmazott Szijjártó Péter.