Szijjártó: kérdések Joe Bidenhez

HírKlikk 2020. október 17. 20:45 2020. okt. 17. 20:45

A magyar külügyminiszter nem hagyja annyiban az amerikai demokrata párt elnökjelöltjének beszólását.

Joe Biden amerikai demokrata elnökjelölt Lengyelországot és Magyarországot a totalitárius rendszerekkel említette együtt, és ezeket az országokat Fehéroroszországhoz hasonlította.

Pénteken már reagált erre Szijjártó, de úgy néz ki, az igazságérzetét nem nyugtatta meg az első poszt, így most üzent Facebook-oldalán az elnökjelöltnek.

„Joe Biden demokrata párti amerikai elnökjelöltnek először meg kellene válaszolnia az ukrajnai korrupciógyanús ügyeiben felmerülő kérdéseket, mielőtt újra Magyarországgal kezdene foglalkozni” – mondta Szijjártó a feltöltött videójában és felidézte, hogy Barack Obama elnöksége alatt Joe Biden alelnökként nyolc évig sokat foglalkozott közép-európai kérdésekkel, márpedig a demokraták hivatali ideje alatt a közép-európai országok kioktatása, folyamatos támadása zajlott amerikai részről.

„Mi, magyarok, a saját bőrünkön éreztük mindezt” – fogalmazott a tárcavezető, majd példaként említette a magyar alaptörvény elfogadását kísérő támadásokat, valamint azt is, hogy az amerikai nagykövetség vezetői milyen önfeledt örömmel vettek részt azokon a budapesti tüntetéseken, amelyeket az ellenzék a kormánnyal szemben rendezett.

Szijjártó azt is megemlíti, hogy „volt egy olyan időszaka az alelnöki periódusának, amikor kis túlzással, többet járt Ukrajnába, mint a Washingtonon kívüli vidéki Amerikába”.

„Ez volt az az időszak, amikor a fia, hogyhogy nem, az egyik fő ukrajnai energetikai vállalat egyik igazgatói pozícióját töltötte be” – fogalmazott Szijjártó.

A külügyminiszter szerint mielőtt Biden ismét Közép-Európával kezdene foglalkozni, jó lenne, ha tisztázná az Ukrajnában történteket.