Szijjártó szerint nem lesz Huxit!

HírKlikk 2021. október 16. 16:52 2021. okt. 16. 16:52

Hosszú interjút adott az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Az Európai Unióval fennálló nézeteltérések zömét szimbolikus, ideológiai jellegű vitáknak nevezte. Szerinte ezek azért vannak, mert a magyar kormány nem akar beilleszkedni a nyugati liberális mainstreambe.

A beszélgetésen amit az Index szemlézett, hamar előkerült a pedofiltörvényhez kapcsolódó, széles körben meleg-ellenesnek tartott szabályozás is. Szijjártó Péter szerint bizonyos civil szervezetek „bementek” az iskolákba és az óvodákba magyarázni bizonyos dolgokat, amelyek magyarázata a szülő feladata lenne. Konkrét esetet nem nevezett meg.

Kemény kritikákat kapott Orbán Viktor Brüsszelben a pedofiltörvény miatt, ezen a ponton a riporter felidézte, hogy Ursula von der Leyen szégyenletesnek nevezte a nyáron elfogadott törvényt, Mark Rutte holland miniszterelnök pedig közölte, hogy Magyarországnak nincs többé helye az Európai Unióban. Szijjártó Péter erre úgy válaszolt, hogy Mark Rutte nagyon súlyos hungarofóbiában szenved, nem az ő dolga megmondani, hogy ki a tagja az Európai Uniónak és ki nem. Először inkább a saját ügyeivel kellene foglalkoznia Hollandiában, például, hogy hosszú hónapokig képtelen volt kormányt alakítani. Ursula von der Leyen nyilatkozatáról pedig azt mondta, az a szégyenletes, hogy ő így beszél a magyar jogalkotásról.

A magyar demokrácia helyzetével kapcsolatban Szijjártó elmondta: azzal természetesen semmi gond nincs. A média helyzetéről szólva, a riporter felvetette azt is, hogy a hazai sajtó nagy része kormánypárti. Ó, bárcsak így lenne, ez nagyszerű lenne, de sajnos nem ez a helyzet – fogalmazott a miniszter.

A Pegasus-botrány kapcsán a riporter emlékeztetett arra, hogy mások mellett tényfeltáró újságírókat is lehallgathatott a kormány az izraeli kémszoftver segítségével. Szijjártó Péter továbbra sem ismerte el, de nem is cáfolta a szoftver használatát, s az eddigi kormánypárti álláspontot rögzítette, amely szerint törvénytelen megfigyelést nem végeztek Magyarországon. Igaz, arra nem tért ki, hogy a megfigyelésekre vonatkozó törvényi szabályozás hazánkban meglehetősen tág. Csak azért, mert valaki újságíró, még nem fogunk kémkedni utána és lehallgatni – hangzott a megnyugtatónak szánt válasz.

Szóba került, hogy a CEU képzéseinek nagy részét egy törvénymódosítás következtében el kellett költöztetni Bécsbe, míg a kínai Fudan Egyetemet a kormány hívta be Magyarországra. Szijjártó Péter tagadta, hogy elüldözték volna az amerikai diplomát is kiadó egyetemet hazánkból. Mint fogalmazott: „tudja, a parlament elfogadott egy törvényt, amely kimondja– szerintem fair módon – hogy a külföldi egyetemek csak akkor adhatnak ki egy másik országban akkreditált diplomát, ha ott képzést is folytatnak. Ami a Közép-európai Egyetem magyar akkreditációját illeti, ezzel soha nem volt probléma”.A külgazdasági és külügyminiszter tagadta, hogy a törvénynek Soros Györgyhöz lett volna köze, azt meg nem tudja, mi az összefüggés a CEU elköltözése és a Fudan Egyetem lehetséges érkezésének ügyei között.

A riporter felidézte azt a kormánypárti sajtóban megjelenő véleményt is, amely szóba hozta az esetleges Huxitot (tehát Magyarország kilépését az Európai Unióból). Szijjártó Péter erre leszögezte, hogy nincs szándék az EU elhagyására, Magyarországnak pedig az az érdeke, hogy az Európai Unió erős legyen, ezt azonban továbbra is az erős tagállamok szintjén szeretnék elérni.

Végezetül a riporter felidézte, hogy a volt amerikai elnök nem volt hajlandó elismerni választási vereségét Joe Bidennel szemben. Arra kérdésre, hogy a választások tiszták lesznek-e jövő tavasszal Magyarországon és elismeri-e a magyar kormány esetleges vereségét, a külgazdasági és külügyminiszter igenlően válaszolt, hozzátéve, hogy „majd a választók eldöntik”.