Szikár adatok bizonyítják Orbán hazugságát

NVZS 2023. július 2. 14:45 2023. júl. 2. 14:45

Az Oroszország által Ukrajna ellen indított agresszív háború csaknem másfél éve alatt immár 11 szankciós csomagot fogadtak el az Európai Unió tagállamai. Ezeket Magyarország mind egy szálig aláírta, dacára annak, hogy Orbán Viktor és kormánya belpolitikai kommunikációjában az első perctől kezdve harsányan szankcióellenes retorikát és – az EU és Ukrajna ellen uszító – propagandát folytat. Ennek része annak hajtogatása, hogy a szankciók nem működnek. Legutóbb pénteken állította ezt a miniszterelnök, úgy fogalmazva, hogy „az orosz gazdaság a szankciók ellenére is köszöni, jól van”. Megnéztük, hogy igazat mondott-e. Vigyázat! Spoiler. Nincs jól, sőt...

„Eltelt másfél év, ezt csináltuk, amit csináltunk; eredmény zéró, sőt, negatív, tehát Oroszországot nem győztük le, az orosz politikai vezetés a helyén van, az orosz gazdaság, köszöni szépen, jól van, ehhez képest mi szenvedünk a magas inflációtól, nincs már pénzünk arra, hogy az ukránokat támogassuk, nyilvánvaló, hogy az ellentámadás, amit az ukránok megindítottak, nehézkes, vagy kérdéses, hogy egyáltalán fűzhetünk-e hozzá bármilyen reményt” – ezt fejtegette Orbán Viktor pénteken, a szokásos  – interjúnak álcázott – heti megmondójában a Kossuth Tádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Habár a „szózatban” – tőle megszokott módon – számtalan csúsztatás, sőt, hazugság is elhangzott (például az, hogy a tőlünk jogállamisági és egyéb, az unió alapelveivel össze nem egyeztethető intézkedések és folyamatok miatt visszatartott uniós támogatásokat Ukrajnának adta oda Brüsszel – amit amúgy itt cáfoltunk meg tételesen), ezúttal annak az igazságtartamát vizsgáljuk meg, miszerint „az orosz gazdaság a szankciók ellenére is köszöni, jól van”. 

Szigorúan statisztikai adatokkal mutatjuk ezt be, s arra nem térünk ki, hogy milyen hangulati mélyrepülést okozott az orosz társadalomban a háború (azon belül is például a kényszersorozások), milyen tragikus változásokat eredményezett a háborúban elhunytak, megsérültek, vagy éppen a külföldre emigrált oroszok és családjuk számára stb. 

Három területet néztünk meg: a növekedést, a kereskedelmi forgalmat és az olajbevételeket. Részint a Világbank, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), valamint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adataira támaszkodó uniós összegzéseket, részint pedig a Trading Economics adatait használtuk a kép bemutatására.

Növekedés

Forrás: Trading Economics

Az orosz gazdaság 2023 első negyedében – éves alapon – 1,8 százalékkal zsugorodott, s bár a visszaesés üteme lassult az előző negyedévhez képest (2,7 százalék), ez már a negyedik egymást követő olyan negyedév volt, amikor mínuszban volt a növekedés. Ráadásul az előrejelzések szerint a gazdaság zsugorodása tovább folytatódhat: az OECD szerint a legpesszimistább forgatókönyv alapján, a visszaesés 2,5 százalékos lehet, de még a Világbank által felvázolt legjobb eset szerint is újabb 0,2 százalékos zsugorodás várható. Egyedül az IMF számít némi – 0,7 százalékos – növekedésre 2023-ban.

Külkereskedelem

Forrás: EU

A két vonaldiagram az orosz külkereskedelem teljesítményéről ad képet a 2018 és 2023 közötti időszakban. Az IMF becslései szerint az orosz import 2022-ben (2021-hez képest) 15,01, az export pedig 8,7 százalékkal esett vissza. A Világbank másról ad számot: 2022-ben az ország importja 9,7, az exportja pedig 9,6 százalékkal csökkent. Ami az idei évre vonatkozó prognózisokat illeti: a bevitel 8,25, a kivitel pedig 0,24 százalékkal nőhet az IMF szerint, míg a Világbank az import 4,1 százalékos növekedésére és az export 4,6 százalékos csökkenésére számít. 

Olajbevételek

A kereskedelem terén a legnagyobb érvágást Oroszország számára az energiahordozókra kivetett szankciók jelentették, még úgy is, hogy bizonyos országok – köztük Magyarország – felmentést kaptak a korlátozó intézkedések egy részének alkalmazása alól. 2022 első félévében Oroszország ugyan még jól is járt a fosszilis tüzelőanyagok világpiaci árának a növekedésével, az olajbehozatalra vonatkozó, 2022 decemberében hatályba lépett szankciók következtében azonban az ország bevételei már csökkentek – mutat rá az EU összegzése.

Forrás: EU

A Nemzetközi Energia Ügynökségtől származó adatokra támaszkodó oszlopdiagram az olajexportból származó havi bevételek változását mutatja be, USD-ben számolva. Eszerint 2023. januárban a bevételek 26,9 százalékkal csökkentek 2022. januárhoz képest, februárban pedig már 41,7 százalékos volt a zsugorodás az előző év azonos időszakához mérten. 

A szankciók

A 2022 februárjában Oroszország által Ukrajnával szemben, provokáció nélkül indított, indokolatlan invázió óta a Tanács 11 szankciócsomagot fogadott el Oroszországgal és Belorusszal szemben – emlékeztet az EU összefoglalója. Azt már mi tesszük hozzá, hogy Magyarország mindegyiket aláírta (itt-ott felmentést kapva az egyes intézkedések alkalmazása alól), dacára annak, hogy Orbán Viktor és emberei úton-útfélen azt hangoztatják, ellenzik a büntetőintézkedéseket. A szankciócsomagok célja gyengíteni Oroszország azon képességét, hogy finanszírozni tudja a háborút. A szankciók kifejezetten az agresszióért felelős politikai, katonai és gazdasági elitet célozzák, nem az orosz társadalom ellen irányulnak – ez az uniós kiindulási alap és gyakorlat. Nem véletlen, hogy a bevezetett korlátozó intézkedések nem vonatkoznak olyan területekre, mint például az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, az egészségügy és a gyógyszerészet.