Szilvásy György: a Fidesz kormányzása erőszakban fogant

HírKlikk 2021. szeptember 18. 15:15 2021. szept. 18. 15:15

Azt, hogy mi az, ami törvényes, és mi az, ami nem, az adott kormány határozza meg. A nemzetbiztonsági szolgálatokat egy olyan rendszer irányítja még, amit úgy hívunk, hogy hírigény, amit régen évről-évre határozott meg a kormány, azaz, hogy mit vár el az egyes szolgálatoktól, mire figyeljenek, mivel kapcsolatosan hozzanak információt vagy mivel kapcsolatosan befolyásolják éppen a közvéleményt vagy szakvéleményt – mondta Szilvásy György, egykori titokminiszter. Ezek között szerepelhetnek olyan igények, amelyek törvényessé teszik például olyan újságírók lehallgatását, akikről most tudjuk, hogy a Pegasus elért hozzájuk.

A probléma az, hogy nem tudni, ez a kormány mikor lépi át azokat a határokat, amiket egy normálisan működő, demokratikus jogrendszerben nem lehetne átlépni – tette hozzá.

„Nemcsak ezen a területen látjuk azt, hogy korábban elképzelhetetlen, törvénytelennek minősülő helyzetek törvényessé válnak, hanem gazdasági területen is. Ahogy Magyar Bálint fogalmaz, maffiaállam épül ki és működik.”

Ez korábban nem működhetett és ma sem működhetne törvénytelenül – mutatott rá Szilvásy György. „Törvényesen viszont igen, és így nem tud az ember a nemzetbiztonsági bizottság ülésén és máshol sem fellépni, mert azt mondják, törvényesen történtek a dolgok. Volt rá engedély, volt előtte engedélykérés, ami azt tartalmazta, ami a valóság, csak a mi időnkben elképzelhetetlen lett volna, hogy ilyen engedélykérés alapján, valakit megfigyeljenek, lehallgassanak. Ma már viszont nem az.”

A KlikkTv Mélyvízben című műsorában beszélt a most ismét sokat emlegetett 2006-os eseményekről. „Politikai kommunikációs marketingtermék lett erről beszélni. A lényege az, hogy teljesen átírják a történelmet. 2006-ban a Fidesz erőszakkal elindította az akkori kormány megdöntését, és 2010-re ezt sikeresen végigvitte.”

„A Fidesz kormányzása erőszakban fogant.”

„Teljesen bizonyított, hogy a Fidesz vitte utcára az embereket, a Fidesz politikájának az eredménye, hogy évente kétszer Budapestet felforgatták: október 23-án és március 15-én, több éven keresztül, és ez vezetett oda, hogy 2010-ben bekövetkezett a kormányváltás.”

Szilvásy szerint jogos a kérdés, hogy a titkosszolgálatok hogyan nem vették észre, hogy a Fidesz mire készül. „Ennek az a magyarázata, hogy 1990 óta, a kerekasztal tárgyalásokat követően, konszenzus volt abban, hogy a titkosszolgálatok nem figyelik, nem vizsgálják a politikai szervezeteket. Ez a konszenzus azért született, mert 1990 előtt az állambiztonsági szervezetek minden MSZMP-n vagy KISZ-en kívüli szervezetet figyeltek vagy zaklattak, de egyre kevésbé, ahogy haladtunk az időben. 2016-ban, amikor az erőszakos cselekedetek bekövetkeztek, a titkosszolgálatok valóban nem voltak felkészülve parlamenti párttól származó akciókra.”

A volt titokminiszter azt is elmondta, „nagyon kevés eszköze van ma Magyarországon a titkosszolgálatokat irányító vezetésnek és a kormánynak ahhoz, hogy átlássa a szolgálatok tevékenységét. „Nagyobb európai országokban és az Egyesült Államokban működnek azok az elemző, értékelő, adott esetben operatív eseményeket átlátó nagy apparátusok, amelyek képesek a nemzetbiztonsági szolgálatok tevékenységét érdemben ellenőrizni és befolyásolni. Magyarországon nincs és nem volt ilyen.”

Szerinte a választásokig biztosan el tudja húzni a Fidesz a Pegasus-botrányt. „Akármilyen is az Európai Unió, a nemzetbiztonsági hivatalok működésébe nem tud közvetlenül belelátni, eszköze nincs hozzá, ezt csak a magyar parlament rendelhetné el, hozhatna létre vizsgálóbizottságot.”

 

Forrás: Hírklikk