Szlovéniában is unják már Orbán kavarását

HírKlikk 2020. február 10. 06:29 2020. feb. 10. 06:29

A magyar kormány és holdudvarába tartozó vállalkozók akcióiról írt hosszú cikket a szlovén Siol.net. Felvetik, hogy a Fidesz és Orbán Viktor politikai céljai miatt, egyre aktívabb a szomszédos országban.

A tavaly június 3-i előrehozott szlovéniai országgyűlési választásokon két jelölt indult a magyar nemzetiségi képviselői tisztségért: Horváth Ferenc és Sobocan Gabriela. Végül előbbi lett a szlovéniai Drzavni zborban a magyarság képviselője. Emellett Horváth a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke és Lendva korábbi alpolgármestere. A Siol.net szerint már évek óta fontos képviselője a budapesti érdekeknek és a helyi magyarság sorsát szinte teljhatalommal határozhatja meg.

Erre példát is hoznak: a lendvai magyar kulturális szervezet vezetőjét, Kepe Lilit lemondatták, miután előadták A padlás című előadást még 2016-ban. Kepe állította, hogy Horváth szólította fel, vegye le a színdarabot a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet műsoráról. A Balkan Insight korábbi cikke szerint azért kellett törölni az előadást, mert egy olyan budapesti „liberális" alapítvány számára kellett volna a színdarabért járó jogdíjakat kifizetnie, amely – számos tevékenysége mellett – segítséget nyújtott azoknak a menekülteknek is, akik Magyarországon keresztül próbáltak eljutni Nyugat-Európába. 

Kepét felmentették az intézmény vezetői posztjáról, szerinte azért, mert nem volt hajlandó levenni a darabot, Horváth viszont azt állítja, hogy azért, mert a szervezet teljesen eladósodott.

A szlovén újság feleleveníti azt is, hogy a magyar kormányhoz közeli üzletemberek – korábban Habony Árpád nem hivatalos tanácsadó üzleti köre – vásároltaák meg a Nova24TV-t, amelyet az ellenzéki, populista SDS-szel szimpatizáló csatornává tettek. Az SDS vezetőjével, Janez Jansával kifejezetten baráti kapcsolatot ápol Orbán Viktor, többször találkoztak már.

A harmadik pont, amit emlegetnek, hogy a magyar kormány támogatásával, 2 milliárd forintot (6,1 millió euró) költöttek a szlovéniai Nafta 1903 futballakadémiájára. A Siol arra nem tér ki, de az Átlátszó korábban megírta, hogy a helyi stadionépítéshez szükséges telkeket homályos körülmények között, érdekkonfliktusos helyzetben kapta meg a lendvai önkormányzattól az egyesület.

Forrás: Napi.hu