Szolgálati közlemény

Dr. Dávid Ferenc       2019. augusztus 29. 20:08 2019. aug. 29. 20:08

A palyazat.gov.hu kormányzati lapon olvastam a napokban, hogy változott a „GINOP-4.1.2-18 Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása című felhívás.

„Értesítjük a Tisztelt támogatást igénylőket, hogy a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása” című (GINOP-4.1.2-18 kódszámú) felhívás az alábbiak szerint módosult:

Korábbi szöveg: A felhívás meghirdetésekor a támogatási programra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 52,5 milliárd Ft.

Új szöveg: A felhívás meghirdetésekor a támogatási programra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 12 milliárd Ft.

A forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. Elkedvetlenített polgárként csak két kérdésem van:

1. A Felhívás szerint a lezárt határidejű pályázat hozzájárul az épületek energiatakarékosságának és energiahatékonyságának megújuló energiaforrások felhasználásával történő javítására irányuló beruházások megvalósításához vissza nem térítendő támogatás formájában. Egyszerre szolgálja a környezettudatos gazdasági versenyképesség erősítését, a környezetterhelés és a felhasznált primer energia mennyiségének csökkentését, illetve a vállalkozások rezsiköltségekhez kötődő terheinek enyhítését. Vajon egy ilyen értelmes céllal kiírt pályázati keret milyen okból nem fogy el, mi indokolja az eredeti összeg negyed részére való csökkentését?

2. Tudja valaki, hogy a „maradék” 40,5 milliárd forintnak mi lesz a sorsa?