Szolidaritás a pedagógusokkal – ezt kéri az MSZP elnökhelyettese

Millei Ilona 2022. január 28. 07:56 2022. jan. 28. 07:56

„Arra buzdítok mindenkit, hogy legyenek szolidárisak a pedagógusokkal, segítsék őket a sztrájk megvalósításában” – nyilatkozta a Hírklikknek Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese, az Egységben Magyarországért szakszervezeti, munkaügyi és bérekkel foglalkozó szakpolitikai kabinetjének vezetője. A pedagógus szakszervezetek január 31-ére két órás figyelmeztető sztrájkot hirdettek. Ugyanerre a napra a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) szolidaritásból autós felvonulást szervez a pedagógusok mellett.

A pedagógus szakszervezetek csütörtök délig még mindig csak várták a bíróság elégséges szolgáltatásról szóló határozatát, és abban bíznak, hogy az bármelyik pillanatban megérkezhet. Mindenestre Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV Start műsorában reggel leszögezte: lesz sztrájk, „B” verzióban egyelőre nem gondolkodnak. Hozzátette, az EMMI nem teheti meg, hogy jogtalannak minősíti a kétórás figyelmeztető sztrájkot, azt csak a bíróság mondhatja ki, amelynek a válaszát várják a még elégséges szolgáltatásról.

Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese, az Egységben Magyarországért szakszervezeti, munkaügyi és bérekkel foglalkozó szakpolitikai kabinetjének vezetője mindenképp fontosnak tartja a pedagógus szakszervezetek sztrájkját, ahogy azt is, hogy megvalósuljon, és se a kormány, se a munkáltató ne akadályozza. Legfőképpen azért tartja fontosnak, mert a köz szolgálata nem jelenthet egyet az ott dolgozók szegénységével. Azt pedig tudható, hogy egy kezdő tanár fizetése nettó 160 ezer forint, ezért nekik súlyos megélhetési és lakhatási problémáik vannak. Vagyis a kormánynak az a dolga, hogy valóban jelentős béremelést adjon a pedagógusoknak. 

Komjáthi Imre hozzátette, látják, hogy ez a kormány nem fog bért emelni. De azt szokásos módon elmondja a kabinet, hogy a pedagógusok a baloldal bábjai, és ez a sztrájk egy ellenzéki kampányfogás. Ugyanezt mondták az SZFE ügyében is. De ezekre a valótlan állításokra is megoldás lesz április 3-a, a választás, majd pedig a kormányváltás. Az Egységben Magyarországért új kormánya – ígéretének megfelelően – emelni fogja a pedagógusok bérét. A pedagógusok emellett érezni fogják a szabadságot is, mert lesz tanszabadság, és szabad tankönyvválasztás. Komjáthi Imre elmondta azt is, hogy az ellenzék programjának kidolgozásakor, mind a munkaügyi részbe, mind az oktatásiba bevonták a pedagógus szakszervezeteket, ahogy minden érintett szakmai szervezetet is. Hosszas egyeztetések, tárgyalások voltak és a szervezeteknek nagyon sok javaslatát be is építették a programba. A kormányváltás után ugyanezt kívánják folytatni, vagyis partnerként tekinteni a szakszervezetekre és a szakmai szervezetekre is. A választási program után együtt kívánják majd részletekbe menően megalkotni a kormányprogramot is.

Komjáthi Imre elmondta, neki négy középiskolás gyereke van, ők épp ma viszik haza az iskolából azt a papírt, amelyben arról tájékoztatják a szülőket, hogy a hétfői figyelmeztető sztrájk idején két órával később küldjék a gyerekeket iskolába. Ők ezt a feleségével együtt tudomásul veszik és alá is írják.

Komjáthi Imre arra buzdít mindenkit: legyen ugyanilyen szolidáris a pedagógusokkal, segítse őket abban, hogy a sztrájkjuk megvalósulhasson. 

Ami a szolidaritást illeti, annak sajátos formáját választotta a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), autós felvonulást szervez január 31-én az oktatási figyelmeztető sztrájk napján.

S hogy miért az autós felvonulási formát választották? Székely Tamás erre azt a választ adta, hogy azért, mert járvány van, és nem szeretnék senki egészségét kockáztatni egy tömegfelvonulással. A megbízott alelnök nem tart attól, hogy az autósok az amúgy is zsúfolt utakon a csúcsforgalom miatt dühösek lesznek rájuk, ezt mutatja az is, hogy már szép számmal jelentkeztek a tüntetésre.

Egyébként a részvételhez előzetes regisztráció szükséges, amit 2022. január 28-án, pénteken éjfélig lehet megtenni, itt.

A gyülekezés a Szépművészeti Múzeum előtt lesz 13.30-tól 14.00 óráig. A helyszínen, láthatósági mellényben, ott lesznek a MASZSZ aktivistái, náluk kell a majd jelentkezni. A regisztrált résztvevők azonosító számot kapnak a tüntetés idejére.

Az autós menet az Andrássy út – Károly krt. – Kossuth L. u. – Erzsébet híd – Attila út – Alagút u. – Fő út – Bem rkp. – Margit híd – Szent István krt. – Vác út – Lehel. u. – Dózsa György út, vonalon megy végig, és nagyjából egy óra alatt ér vissza a Hősök terére.