Szombathely kivédte a járvány pusztítását, miután felülkerekedett a pártérdeken

Kardos Ernő 2020. május 7. 19:15 2020. máj. 7. 19:15

Az hivatalos adatok szerint, a fővárosban és Pest megyében van legtöbb koronavírussal fertőzött beteg, a legkevesebb pedig Vas megyében. A határ melletti, Ausztriához közeli területen mindössze 14 koronavírusos beteg volt, és a szám április óta folyamatosan csökken. Szombathely polgármesterét, Nemény Andrást arról kérdeztük, hogyan sikerült a járvány pusztításától megvédeni a megyét?

Szombathely polgármestereként ismeri mind a 14 megyei beteget?

Nem, egyetlen egyet sem ismerek. Pontosabban kettőt be tudtunk azonosítani, ők Kőszegen laknak, Ausztriában dolgoznak. Tudomásom szerint, egyébként mind a 14 betegnek van külföldi kapcsolata, ezek közül három beteg szombathelyi. 

A friss hírek szerint, egyébként Szombathelyen április 11-e óta nem nőtt a betegek száma. Ön szerint mi a magyarázat?

Az országban a leghamarabb mi kezdtük el a védekezést megszervezni, s utánunk a megye összes városa beindult. Nálunk már januárban kiemelt téma volt a koronavírus, és a lehetséges járvány. Felmértük, hogy mennyi maszk kéne, ha a világjárvány bennünket is érint.

Ezért a közgyűlésen elkülönítettünk pénzt – 50 millió forintot – arra az esetre, ha védekezni kell. Az országban először mi rendeltünk maszkot, százezer darabot. Ezzel párhuzamosan, felkészítettük a feladatra az egészségügyi- és szociális ellátórendszert. Így bennünket a járvány nem ért váratlanul, a veszély közeledtével gyorsan tudtunk reagálni.

Szóval, már akkor elindították a védekezést, amikor az országos törzs még létre sem jött. De mi volt az első jel, amely elindította önöket?

Nézze, az elmúlt évi kínai események után, sejteni lehetett, hogy a vírust nehéz lesz határokon belül tartani. Persze mi is reménykedtünk, hogy nem ér ide, de közben készültünk a legrosszabbra is. Amikor pedig már Európában is megjelent a járvány, akkor biztosak voltunk benne, hogy mi sem kerülhetjük el. 

A titok lényege tehát a felkészülés volt, a maszkot megvették és rögtön el is kezdték osztogatni?

Igen, de gyorsan leültünk a háziorvosokkal is, s a felkészülés részeként, márciusban már nekik is kiosztottuk a védőfelszerelést, tehát a ruhát, a maszkot. Megbeszéltük a protokollokat az orvosi ügyeletre, figyeltünk arra, hogy ne keveredjenek a fertőzöttek az egészségesekkel, illetve elkülönítettük a gyanús eseteket.

Tehát a szombathelyi önkormányzat államként viselkedett az államban, gyorsabban megszervezett mindent, ami a járvány megfékezéséhez szükséges?

Így is lehet mondani, de nem volt ebben ördöngösség, a józan ész diktálta, hogy világjárvány esetén mi a teendő.

A járvány elleni védekezés sok pénzbe kerül. Szombathely ellenzéki önkormányzatnak számít, miből volt pénzük a felkészülésre?

A költségvetés készítésekor, februárban, erre a célra félreraktunk 50 milliót, utána pedig, amikor arra megkaptam a jogot, újabb forrásokat szabadítottam fel. Nálunk minden képviselőnek van egy 3 milliós kerete, amit a saját körzetére költhet. Ezt az összeget valamennyien betettük a védekezési alapba.

Tehát ezzel magyarázható, hogy a szomszédos megyékben, tehát Zalában 147, Győr-Sopronban 81 beteg vab, önöknél pedig csupán 14?

Igen, persze, az elején volt kockázat, mi történik, ha feleslegesen költünk, de aztán minden megyei jogú város védekezése átvette a mi módszerünket. Persze, az nem mindegy, hogy valaki március elején osztja a maszkot, vagy április közepén. Egyébként mi azt csináltuk, hogy a saját városunkban lévő ruhagyárban rendeltünk védőeszközt. Ezzel a saját embereink foglalkoztatásában is segítettünk.

Tesztelni is hamarabb kezdtek, mint máshol?

Igen, a tesztet is korán beszereztük, és egy protokollt alakítottunk ki a felhasználására. Először az egészségügyi- és a szociális területek dolgozóit vizsgáltuk meg, mindenki negatív volt.

Eközben az országban még a védelmi törzs és a politikusok is azon civakodtak, hogy kell-e maszk, vagy sem, kell-e teszt vagy sem. Önök ennek ellenére, mentek a saját fejük után?

Igen, pedig a győri polgármester, a fideszes Dézsi Csaba azt nyilatkozgatta, hogy balliberális trükk, ami Szombathelyen készül. De ezt a szöveget már karanténból mondta, mert addigra ő már beteg lett, a jegyzőjével együtt. 

Később a többi fideszes polgármester mondta Dézsi úrnak, hogy mi, városvezetők – bármilyen pártot is képviselünk – nem szoktuk egymást bántani, mert valamennyien az emberek érdekeit képviseljük. Végül több fideszes településvezető tőlünk kapta meg a címet, hogy hol kell maszkot rendelni.

Ha a tesztet is saját pénzből vették, akkor az 50 millió aligha lehetett mindenre elég.

Ma a kiadásaink 200 milliónál járnak, a részletes számla fenn van a honlapon, s ott naponta követhető, hogy mire, mennyit költünk. Mi egyébként azonnal hozzákezdtünk a szociális válság menedzseléséhez is.  400 millió forintot elkülönítettünk arra, hogy aki igazoltan elveszítette a munkáját, az a regisztrált munkanélküli azonnal 100 ezer forintot kap, hogy az első hónapot túlélje. 

Az nyílt titok, hogy mielőtt a baloldal nyert Szombathelyen, nagy volt a politikai csetepaté. Ezt az éles szembenállást hogyan sikerült félretenni? A Fidesz nem próbált önöknek keresztbe tenni?

A választást követően, húztunk egy vonalat, utána már nem néztem visszafelé. Elég jelentős baloldali többségem van, de nálunk vannak fideszes bizottsági elnökök is. Az egészségügyet orvos vezeti, a költségvetési bizottság vezetője minden jelentést megkap, ők is a védelmi tanács tagjai. Pedig ez nem lenne kötelezettségem. Így azonban a működés teljesen normális.

A Fidesz ritkán érdekelt a közös sikerben. Az ellenzéki önkormányzatok azért kénytelenek közösen az Alkotmánybírósághoz fordulni, mert a kormány elveszi a gépkocsi súlyadóból származó bevételeik egy részét, illetve a parkolási díj elengedése is veszteség az önkormányzatoknak.  A végén a védekezés költségeiről szóló számlát benyújtják a kormánynak?

Nyilván a kormány is sokat költ, de a járvány végén, mindenképp kell egy programot csinálni, hogy miként képzeljük el a jövőt. Tisztázni kell azt is, hogy mi a mi feladatunk, s milyen kötelezettséget látunk el mások helyett. Ehhez képest kell számolni, hogy nekünk, illetve a cégeinknek mennyi központi költségvetési segítségre van szükségünk. Ez minden városnál más.

Az biztosan nem jó irány, hogy elveszik tőlünk a súlyadó jelentős részét, ami korábban a mienk volt, és beterveztük a költségvetésbe. Mert akkor is nehéz helyzetben vagyunk, ha nem vonnak el – lásd a parkolás ingyenessé tétele – de ha elvonnak, akkor a magyar választóktól veszik el a pénzt!

Ezt ma értik az országban, mert mindenki megtanulta, hogy ha baj van, akkor az önkormányzatokra lehet számítani. Gyorsan reagáltak, hatékonyak, milliókkal vannak közvetlen kapcsolatban. Aki tehát az önkormányzatokat bántja, az állampolgárokat bántja.