Sztojcsev Iván: a választók helyeslik, ha politikusok részt vesznek a katasztrófaelhárításban

HírKlikk 2024. szeptember 24. 07:30 2024. szept. 24. 07:30

A felmérések szerint a választók helyeslik, ha politikusok – akár a kormánypártok tagjai, akár ellenzékiek – megjelennek, amikor katasztrófa elhárításáról van szó – különösen akkor, ha ott önkéntesek is dolgoznak. így Orbán Viktor a maga szempontjából helyesen döntött, amikor az árvíz miatt lemondta külföldi programját, mert még hívei körében is rosszul vette volna ki magát, ha nem ezt teszi. Erről beszélt a KlikkTV Tíz című műsorában Sztojcsev Iván újságíró.

A HVG munkatársa szerint így van ez még akkor is, ha a kormányfő távollétében ugyanolyan sikeres lett volna a védekezés, mintha ott van. Ugyanakkor visszatetsző, amikor a kormánypárti média olyanokat ír, mint például, hogy a kormányfő döntésére nyitották meg a Lajta-menti víztározókat. Nyilvánvalóan az egyébként mindig is kitűnően működő árvízvédelmi szolgálat illetékesei látták szükségesnek ezt a döntést – amire Orbán rábólintott.

Kormánypárti és ellenzéki politikusok megjelenése, tevékenysége természeti katasztrófák idején világszerte tapasztalható jelenség. „Hasznos lehet, ha a politikus fellépésével jelzi, fontos ügyről van szó – ellenszenves viszont, ha azt a látszatot kívánja kelteni a helyszínen, hogy ő, nem pedig a szakemberek döntenek a védekezés fontos kérdéseiben”. 

A felmérések szerint a választók helyeslik, ha politikusok – akár kormánypártiak, akár ellenzékiek – megjelennek, amikor katasztrófa elhárításáról van szó – különösen akkor, ha ott önkéntesek is dolgoznak. Így Orbán Viktor a maga szempontjából helyesen döntött, amikor az árvíz miatt lemondta külföldi programját, mert még hívei körében is rosszul vette volna ki magát, ha nem ezt teszi. „Az adott politikusok hívei helyeslik, ha a tett színhelyén látják őket – akik viszont nem rájuk szavaznak, feltűnésüket olcsó szavazatszerzésnek tekintik”. 

Egyébként mindkét oldalon azt ismerik el ilyen helyzetekben a választók, ha a politikus jelenlétével segít hatékonyabban, könnyebben megoldani az adott feladatokat, felhasználja jogkörét a munkák megszervezésére, összehangolására. Rossz képet mutat viszont, ha elkezd főnökösködni a helyszínen és azt a benyomást próbálja kelteni, hogy mindenhez ért.

Az Egyesült Államokban, ahol gyakoriak a természeti katasztrófák, kutatták már ezt a kérdést. Mint kiderült, a politikus megjelenése a szerencsétlenségek elhárításánál hozhat szavazatokat – különösen akkor, ha utána kártalanítást kapnak az érintettek. A másik tanulság: a választók általában nem kívánják, hogy jelentős összegeket fordítsanak a természeti károk megelőzésére és gyakran leváltják az olyan politikust, akihez ilyen döntések fűződnek. Nagy katasztrófák után viszont fordított a helyzet: akkor a választó igényli, szívesen megszavazza a megelőzési kiadásokat. A helyes döntés felismerése persze lassú, hosszú folyamat, hívta fel a figyelmet Sztojcsev Iván.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom