Sztrájkkészültség felfüggesztve, megvan az elvi megállapodás a BKV-s béremelésről

HírKlikk 2020. február 21. 19:25 2020. feb. 21. 19:25

Elvi megállapodást kötött a BKV Zrt. és az érdekvédelmi szervezetek a tíz százalékos átlagos béremelésről pénteken – tudatta a BKV közleményben.

A BKV Zrt. vezetősége és az érdekvédelmi szervezetek képviselői közötti tárgyalások eredményeképpen „megnyugtató elvi megállapodás született egy közösen elfogadható bérfejlesztési csomagról", amely a béremelésen kívül kiterjed többek között a cafetériára, kis értékű ajándékutalványra, Budapest pótlékra és figyelembe veszi a „kulcsemberek megtartását" – fogalmaz a BKV közleménye.

A bérfejlesztés mértéke átlagosan tíz százalék, amely az egyes munkavállalók esetében eltérő arányú bérnövekedést jelent, ugyanis a bérfejlesztési csomag különböző elemeket tartalmaz. A munkáltató hétfőre összeállítja és az érdekképviseleteknek megküldi a részletes megállapodás-tervezetet. A megállapodás végleges egyeztetése és aláírása előreláthatóan kedden lesz – közölte a BKV Zrt.

A Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) közleménye szerint, az elvi megállapodásban rögzített átlagosan tíz százalékos béremelés januártól visszamenőleges. Az év első két hónapjára mindenkinek egységesen egyszeri hatvanezer forintot fizet ki a cég, márciustól pedig 8 százalékkal, havonta legalább 35 ezer forinttal nőnek a keresetek. Ez az összeg a legtöbb munkavállalónál meghaladja a tíz százalékot.

A megállapodás tartalmazza azt is, hogy az eddigi senioritás pótlékot felváltja a Budapest pótlék, a cafetéria éves mértékét pedig összesen 200 ezer forintra emelték.

A sztrájkkészültséget a megállapodás aláírásáig felfüggesztette az EKSZ – közölte Naszályi Gábor, a szakszervezet elnöke.

Forrás: MTI/Hírklikk