Szűcs után jön Lázár: de hol vannak a tenisz szövetség milliárdjai?

Kardos Ernő 2020. július 28. 16:45 2020. júl. 28. 16:45

Akár kormányzati jelentősége is lehetett annak, hogy Lázár Jánost választották a Magyar Tenisz Szövetség elnökének. Az esemény horderejét talán még fokozta, hogy az atv.hu mindvégig egyenes adásban közvetítette az eseményt, miközben a sajtószabadságért folytatott sokezres múlt heti tüntetéséről csak részleteket közölt a csatorna.

Lázár üdvözlésének az lehet az oka, hogy a szövetség súlyos pénzzavarba került. Az tudjuk, hogy korábban a fideszes Szűcs Lajos vezetése alatt, bizonyos feladatokat kiszervezett. Emiatt feljelentették a szövetséget, később pedig hűtlen kezelés gyanúja miatt, ügyészségi és adóhivatali nyomozás kezdődött. Ugyanis az elnökségi döntésekről közhasznúsági jelentéseket nem tettek közé, pedig 7 milliárd állami pénzt kapott a sportág. Ám ezen kínos részletekről a tenisz szövetség közgyűlésén szó sem esett. 

A tenisz szövetségben megtartott szűzbeszédében Lázár János azt ígérte, hogy nem a Fidesz, hanem a tenisz, vagyis a népszerű sport érdekében vállalja az elnöki pozíciót. A fideszes politikus viszont már a kortesbeszédében is kerülte a kínos részletek ismertetését. Az egykori kancelláriminiszter rendet ugyan ígért, de a múltról, esetleges belső vizsgálatról, vagy tényfeltárásról nem beszélt. Szóba sem került tehát, hogy elődje, a kényszerűen lemondó Szűcs Lajos, és vezetőtársai ügyét ismertetné a közgyűlés tagjaival. Szűcs egyébként ugyancsak a Fidesz parlamenti képviselője, pontosabban a parlamenti titkára. Egyébként Lázár – miközben a Szűcs idején gyanús körülmények között elherdált milliárdokról szót sem ejtett – kétségkívül belengette, hogy ha őt nem választják meg, akkor a kifizetetlen számlák miatt, könnyen felszámolhatják az egész tenisz szövetséget. 

Ez némileg megkönnyítette a küldöttek döntését, így megválasztották Lázár Jánost, illetve az általa jelölt összes fideszes elvtárs is bekerült az elnökségbe. Igaz, nekik nincs közük a sötét múlthoz, az eltűnt milliárdokhoz, de tudhattak arról, hogy mi történt a szövetség háza táján. Azért emlékeztetőül érdemes felidézni, amit a 444 is megírt, hogy  a Szűcs Lajos vezetése alatt álló Magyar Tenisz Szövetség ellen az ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó, hűtlen kezelés büntette miatt nyomozást kezdett. 

Igaz, Szűcs Lajost mindmáig nem vádolták meg, s persze nem is tartóztatták le, még csak képviselői mandátumáról sem kellett lemondania, hogy a történtekről gyanúsítottként, vagy tanúként beszámoljon a rendőrségnek. A történeti hűség kedvéért, el kell mondani, hogy a tenisz szövetség elleni feljelentést az egyik vidéki tagszervezet fogalmazta meg. A két éve megkezdett nyomozásba beszállt a Nemzeti Adóhivatal is. Gondolhatják, hogy az ügyet nem lehetett már elmaszatolni, hisz' az Orbán-kormány kínosan ügyel arra, hogy egyetlen fideszes gyanúsított se maradjon az út szélén. 

A nyomozás azért indult, mert a szövetség kommunikációs igazgatójának – aki nyilván Szűcs beosztottja – cége 2017-ben több, mint egymilliárdos megbízáshoz jutott. Az említett vállalkozásnak (Open Time Consulting) korábban legfeljebb pár milliós bevétele volt, de állítólag Szűcs elnök úr még csak nem is sejtette, hogy az általa vezetett szövetség egyik alkalmazottjának vállalkozását bízták meg a milliárdos feladattal. Tényleg csak szépséghiba, hogy az említett vállalkozásnak még csak annyi alkalmazottja sem volt, amennyivel a megbízást végre lehetett volna hajtani. A rendőrségnek végül azt kellett tisztázni, hogy került-e állami támogatás offshore hátterű cégekhez.

Mindez három éve nyomozásra vár. De azt már az egész hazai teniszélet tudja – sírva röhögnek is rajta –, hogy az elmúlt két évben két olyan ATP tornát is rendeztek, ahol milliárdokért ideiglenes pályákat építettek, alkalmi lelátókkal. A tornák szünetében a nagyérdemű azon vitatkozott, hogy azért nem a Római Teniszakadémia pályáira vitték a versenyt, mert a bérleti díj olyan alacsony volt, hogy abból nem lehetett volna eleget lopni.

A hatalmi arroganciát jól jelezte, hogy Szűcs Lajos elnök a közgyűlésen nem adta meg a szót a történtekért kritikus véleményeket megfogalmazó Sávolt Attilának. Sávolt egyébként Magyarország első top 100-as teniszezője, s nem utolsó sorban Fucsovics Márton akkori edzője, illetve a legsikeresebb női teniszező, Babos Tímea nevében is szót kért. Sávolt végül a Facebookon írta le a véleményét a hazai infrastruktúra hiányosságairól, a szabadtéri pályák hiányáról; „miközben milliárdokat költöttek alkalmi teniszpályák építésére és elbontására". 

A politika az egészre úgy reagált, hogy a sportot felügyelő EMMI változatlanul engedélyezte a nagy tenisztornákat, de a továbbiakban immár nem a tenisz szövetségen keresztül, hanem közvetlenül utalta a 2.7 milliárdot a pályaépítésért, illetve a rendezvények lebonyolításáért.

Talán nem meglepő, hogy a Lázár Jánost elnökké választó közgyűlésen mindezekről egy szót sem ejtettek. Pedig a résztvevőket bizonyára érdekelte volna – ahogy a nagyközönséget is – az ügyészségi, vagy az adóhivatali nyomozás eredménye. S talán maga Szűcs Lajos elnök is elmondhatta volna, hogy neki milyen szerepe volt a milliárdok eltüntetésében, vagy a megszületett döntésekben. 

Miután mindez nem történt meg, maradt a gyanú, hogy az egykori kancelláriaminiszter, Lázár János feladata elsősorban a tenisz szövetség önfelszámolásának megakadályozása, tehát a botrány megelőzése. Illetve akár a Szűcs vezetése alatt keletkezett visszaélések nyomainak eltüntetése is lehet. 

A szövetség éléről eltávozott Szűcs Lajos pedig köszöni, jól van! Ahogy évek óta: a jövőben tovább vezeti a Magyar Horgászszövetséget. A halak legalább nem beszélnek.