Szupergyors koronavírustesztet vizsgálnak Izraelben

HírKlikk 2020. augusztus 14. 10:06 2020. aug. 14. 10:06

A koronavírus-fertőzöttséget kevesebb mint egy másodperc alatt kimutató nyálteszt klinikai vizsgálatát végzik Izrael legnagyobb egészségügyi központjában.

A pácienseknek sós oldattal kell öblögetniük, majd beleköpniük egy fiolába. A mintát ezután egy apró eszközzel megvilágítják, és a reakció alapján, meg lehet mondani, hogy a szervezetben jelen van-e a vírus vagy sem. A szakemberek szerint, a gépi tanulás révén, a fejlesztés idővel egyre pontosabb lesz.

A vizsgálatot vezető Eli Schwartz, a Sheba Egészségügyi Központ munkatársa úgy véli, az új nyálteszt használata egyszerűbb, mint a PCR-teszté. „Eddig nagyon ígéretes eredményeket produkál ez az új módszer, amely jóval kényelmesebb és olcsóbb, mint a többi" – mondta a szakember.

Egy több száz páciens bevonásával végzett előzetes klinika vizsgálaton a mesterséges intelligencia alapú eszköz 95 százalékos sikerrátával mutatta ki a vírus jelenlétét a szervezetben. A Tel-Aviv szomszédságában lévő központ az eszköz fejlesztőjével, a Newsight Imaging nevű izraeli céggel együttműködve készül piacra dobni a tesztet. A vállalat szerint, a fejlesztés már hatósági jóváhagyásra vár.

Egy teszt kevesebb mint negyed dollárba, azaz kb. 70 forintba, kerül, és várhatóan maga az eszköz sem lesz több 200 dollárnál.