Tajvan megtámadásával Kína az egész világot tönkreteheti

HírKlikk 2023. október 25. 17:36 2023. okt. 25. 17:36

Kína katasztrófába fordíthatja a válságot, mert ha megtámadja Tajvant, tönkreteszi a gazdaságot nem csak Ázsiában, hanem az egész világon. Erre figyelmeztet Walter Russel Mead, a Hudson Intézet vezető kutatója.

Úgy látja, hogy Biden alatt igencsak visszaesett az Egyesült Államok elrettentő képessége. Az ukrajnai háború és a mind súlyosabb közel-keleti vérontás mutatja, milyen emberi és gazdasági áldozatokkal jár, ha az Egyesült Államok nem tartja sakkban a fennálló helyzet megváltoztatására törekvő erőket.

A Wall Street Journal írása szerint ha Kína és Észak-Korea belevágna a Távol-Keleten a maga kalandjába, az nagyságrenddel volna súlyosabb, minden eddigi bajnál. Pekingnek két eshetősége kínálkozik a szigetország megtörésére: vagy a lerohanás, vagy a blokád. Utóbbi azért, mert a szigetország csaknem 100 százalékban külföldről fedezi áramszükségletét és nagymértékben függ az élelemimporttól is.

A kihatások megrendítenék az egész földkerekséget. A Dél-Kínai-tenger lezárása felborítaná a világkereskedelmet, hiszen Japán és Dél-Korea is jelentős mértékben importál üzemanyagot, illetve élelmiszert. Ily módon a két gazdaság lélegeztető gépre kerülne, miközben tízmilliók számára jelentene elemi gondot, hogy fűtsék a lakásukat és enni adjanak a gyerekeiknek.

De Kína sem úszná meg simán. A hajók nem jutnának be Sanghajba és más nagyvárosokba a hadiövezeten keresztül, Washington ugyanis más szankciók mellett valószínűleg lezárná a tengert az olyan hajók előtt, amelyek a háborút szolgáló árukat vinnének Kínába. A világ többi része azzal küszködne, hogy megszakadnak a nagy utánpótlási láncok. A jegybankok megoldhatatlan kihívásokkal szembesülnének. A tőzsdék összeomlanának, a valutaárfolyamok zuhannának. A szakértő tanácsa ezek után az, hogy bármennyire is hihetetlennek tűnik ez a forgatókönyv, fel kell készülni rá.  



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom