Taktikázik a minszki vezetés

HírKlikk 2020. augusztus 14. 15:13 2020. aug. 14. 15:13

A minszki vezetés pénteken reggel elkezdte szabadon bocsátani a tiltakozások során őrizetbe vett embereket. Azt megelőzően, csütörtökön nyilvánosan bocsánatot kért. A Reuters hírügynökség értékelése szerint, azonban mindennek az a célja, hogy visszaszorítsák a tüntetéseket, amelyek a 26 éve uralmon lévő Lukasenka elnök elleni eddigi legjelentősebb kihívást jelentik.

A Reuters szerint, az őrizetesek szabadon bocsátása és a békülékeny hang, amelyet a két nyilatkozó megütött, azt mutatja, hogy mennyire sérülékeny Lukasenka hatalma országa felett, amelyet Moszkva stratégiai ütköző övezetnek tekint a NATO-val és az EU-val szemben. „Vállalom a felelősséget, és bocsánatot kérek azoktól, akik ártatlanul szenvedtek sérüléseket” – mondta a belügyminiszter. 

Csütörtökön a sok tízezer tüntetőhöz csatlakoztak számos állami gyár munkásai, és erről, valamint a folytatódó tüntetésekről beszámolt az egyébként szigorúan ellenőrzött helyi média is. A tiltakozók Lukasenkát a választások meghamisításával vádolják, míg az elnök a megmozdulásokat külföldről támogatott összeesküvésnek, a résztvevőket bűnözőknek és munkanélkülieknek minősítette. Ugyanakkor az államtanács elnöke kijelentette, hogy az őrizetbe vételek felülvizsgálatára az elnök adott utasítást. 

A Reuters tudósítóinak helyszíni beszámolója szerint, pénteken reggel rokonok és barátok százai vártak az egyik központ előtt, ahol fogvatartottak voltak, hogy ételt, italt, takarókat adjanak a szabadulóknak. Legalább két tüntető meghalt, és mintegy 6700 ember vettek őrizetbe. Minszkben az EU-tagállamok nagykövetei virágot vittek arra a helyre, ahol az egyik tüntető elhunyt. 

Lukasenka kapcsolatai Moszkvával feszültek, és ezért a Nyugathoz való közeledést kereste. A Lukasenkával szembeni ellenállást a gazdasági és emberi jogi problémák idézték elő, de különösen azt követően fokozódott, hogy nagyon rosszul kezelte, sőt, kezdetben pszichózisnak minősítette a koronavírus-járványt. 

A Reuters idézte az egyik szabadon bocsátottat, aki csak a keresztnevét árulta el. Az illető elmondta, hogy egy ötfős cellában 28 embert zsúfoltak össze, így csak felváltva tudtak aludni, akit meg akartak verni, azt kivitték, és a cellán kívül verték félholtra. Két nap alatt összesen egyetlen vekni kenyeret kaptak, hogy osszák el egymás között. A jelentés szerzői hozzátették, hogy „Szergej” elbeszélését más forrásból nem sikerült verifikálniuk. (A szerkesztőség megjegyzése: a Facebookon már csütörtökön megjelent számos, súlyos brutalitásokról szóló helyszíni beszámoló és fotósorozat. Több beszámoló szerint, a tüntetők ellen fellépők közül sokan oroszul beszéltek, de ez természetesen nem ellenőrizhető. A legfrissebb helyi jelentések alapján, a különleges erők tagjai kukákba dobálják az egyenruhájukat..)

Forrás: Hírklikk