Találkoznak a Civil Sugárúton, akik egy élhetőbb Magyarországot akarnak

Millei Ilona 2023. március 12. 15:00 2023. márc. 12. 15:00

Több mint száz civil szervezettel találkozhatnak azok, akik március 14-én és 15-én kilátogatnak a Civil Sugárútra, vagyis a Hősök terére és az Andrássy útra. Olyan két nap ez, amely a szolidaritásról, a polgári büszkeségről, a méltóságról és az együttműködésről szól majd. Horgas Péter, a Civil Bázis elnöke, a rendezvény alapítója szerint a sok részvételre jelentkező civil szervezet azt jelzi, hatalmas vágy van az emberekben, hogy tényleg együtt legyenek.

A Civil Sugárút megrendezésére a diákoknak a kirúgott tanárok melletti virrasztása adta az ötletet a Civil Bázis elnökének – ahogy arról a Hírklikk már beszámolt. A cél az volt, hogy a ’48-as forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára méltó módon, egy hagyományteremtő programsorozat indításával emlékezzenek az idén. Horgas Péter elmondta, ötször annyi civil szervezet jelentkezett a programra, mint amennyivel eleinte számoltak. Ez egyfelől öröm, és azt bizonyítja, jól értékelték a helyzetet. Ugyanakkor az ember elgondolkodik azon, hogy micsoda vágy van az emberekben, hogy tényleg együtt legyenek. 

Ezért is várják a rendezvényre mindazokat, akik úgy érzik, nem akarják azt, ami most van Magyarországon, nem akarják a Fidesz generálta gyűlölet légkörében leélni az életüket, de nem tudnak kihez, mihez segítségért fordulni. Ez egy nagyon is fontos probléma, és a megoldására az lehet az első lépcső, ha együtt lesznek, megbeszélik a gondjaikat, bajaikat. Az biztos nem megoldás, ha mindenki otthon, egyedül fuldoklik a magánytól. Az első lépést azonban ezeknek az embereknek is meg kell tenniük, oda kell menniük, ahol feltehetik a kérdéseiket, beszélhetnek a szorongásaikról. A Civil Sugárúton biztos meghallgatják őket. Ezért kell együtt lenni ezen a két napon – magyarázta a szervező.  

Horgas Péter először csak egy-két civil szervezetnek kínálta fel a lehetőséget a részvételre, azóta azonban nagyon sokan maguktól jelentkeznek részvételi szándékukkal. Bár már rég többszörösen is túl vannak a jelentkezési határidőn, de a Civil Bázis elnöke úgy gondolja, vannak olyan ügyek és témák, amelyek fontosak. Olyan civil rendezvényt ugyanis még senki nem csinált, hogy a nagyon vegyes civil szektort az együttlét kedvéért két napra megpróbálja összeterelni. Az esemény után nyilván lesz rengeteg tapasztalat, amelyeket komolyan értékelni is kell majd, ha azt szeretnék, hogy hagyományteremtő legyen ez a kezdeményezés. Bizonyára sok mindent át- és újra kell gondolni majd, de ez már március 15.-e utáni időszak témája. 

Most még azonban arra kell figyelni, hogy ezen a két napon a lehetőségekhez képest minden jó legyen. Rengeteg apró, technikai, szervezési, adminisztratív munka van még hátra. Amit lehet, és rajtuk múlik, azt megteszik, de mivel jócskán megnőtt a résztvevő szervezetek száma, nagy szükségük lenne további támogatásra – mondta Horgas Péter, aki nagyra értékelte, hogy igen komoly segítséget kapnak a fővárostól és a rendőrségtől. Mint mondta, ez a két nap nem csak arról szól, hogy március 15-ét méltó módon ünnepeljék meg, hanem arról is, hogy a hétköznapokon tudjanak együttműködni, szolidárisak és figyelmesek lehessenek egymás iránt. Felidézte, hogy „az utóbbi években olyan rombolás történt a társadalom szövetében, amiben ráadásul a Covid is iszonyú rombolást végzett, hogy most el kell kezdeniük összehúzni ezt a megbomlott szövetet”. Hozzátette, van munka bőven.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) is résztvevője és támogató szervezője a Civil Sugárútnak. Március 14-én két rendezvénye is lesz, az egyik a hagyományos sajtónapi ünnepség, amelyen szakmai díjakat adnak át, többek közt az Aranytoll Életmű-díjat, a Vastollat, a Magyar Sajtódíjat, a Földes Anna interjú-díjat, a Virág F. Éva-díjat, és a MÚOSZ Tiszteletbeli Tagja díjat. Az ünnepség után Lélegzet címmel megnyílik L. Ritók Nóra grafikusművész tárlata. L. Ritók Nóra a legrégebbi magyarországi civil alapítvány, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója is. A kiállítás a rendezvényteremben március 31-ig lesz megtekinthető. A helyszín: Sajtóház, Táncsics-Rát terem (Budapest, VI. kerület, Vörösmarty u. 47/a)

A másik rendezvényük ugyanaznap egy 17 órakor kezdődő fórum lesz a MÚOSZ-ban. A házigazda, Vicsek Ferenc arról faggatja majd Polyák Gábor egyetemi tanárt, Fleck Zoltán alkotmányjogászt és Urbán Ágnes egyetemi docenst, mennyire sérül Magyarországon a választópolgárok manipulációtól mentes információhoz való hozzáférési alapjoga. A beszélgetést az érdeklődők a Sajtóház Táncsics termében a helyszínen is követhetik, de a fórumot ezen a YouTube csatornán  élőben is közvetítik. 

Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke emlékeztetett rá, minden civil kezdeményezés nagyon fontos. Ha a civil szervezetek a Civil Sugárúton össze tudnak fogni, és a demonstráció arról szól, milyen sok és sokrétű munkát végeznek, az mindenképpen hatásos lehet. Így tulajdonképpen erőt adhat azoknak, akik részt vesznek benne, mert megmutatják, így is össze lehet kapaszkodni. Azok pedig, akik még nem vesznek részt a civil mozgalmakban, kedvet kaphatnak hozzá. Sőt, az is lehet, hogy találnak olyan szervezetet, amelyhez csatlakozhatnak. 

A Pedagógusok Szakszervezetének is lesz sátra a Civil Sugárúton. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke elmondta, a két napon lesznek gyermekprogramok, kézműves foglalkozások, még lufihajtogatás is, ezeken pedagógusok foglalkoznak majd a gyermekekkel. Természetesen a felnőtteknek, az oktatásban dolgozóknak, újságíróknak is szerveznek programot. Túl azon, hogy mindkét nap lesz jogi tanácsadás, élő társasjátékot is szerveznek a T-Net Szakszervezettel, a Magyar Telekom dolgozóinak szakszervezetével, arról, hogy a munka világában hogyan lehet valaki tudatos munkavállaló. Március 14 én 14 órától a PSZ elnöksége kérdez újságírókat arról, ők hogyan látják a tiltakozó akciókat, az oktatás helyzetét. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás alelnökök faggatják Juhász Dánielt (Népszava), R. Kiss Kornéliát (Magyar Hang) és Görög Mását (Civil Rádió). Ugyanaznap 16 órától mini oktatási kerekasztalt rendeznek, amelyen a PSZ elnökségén kívül részt vesz majd Szilágyi Kitti óvónő, Turcsik Viktor igazgató-pedagógus, Kállai Kornélia szülő. A PSZ meghívta az eseményre Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárt is. Eddig nem kaptak tőle választ, részt vesz-e a kerekasztalon. Március 15-én 11 órakor a Forrás Társadalomkutató Intézet bemutatja a pedagógusok életútjáról készült kötetét, a cég a pedagógusokkal kapcsolatos kutatását fogják ismertetni.

Természetesen a PSZ is csatlakozik majd a záró programhoz, amely március 15-én 15 órakor kezdődik a Hősök terén.