Talán ez menni fog…

Dr. Dávid Ferenc       2019. augusztus 17. 16:53 2019. aug. 17. 16:53

Tizenötmillió magyar sóhajtott fel egyszerre megkönnyebbülten csütörtök este, mikor is kiderült: a Maccabi Tel-Aviv csapatát kiverte az FK Suduva, és így a litván csapat lesz a Zágráb által legázolt FTC következő kupaellenfele az Európa Liga play-off körében.  Táblázatban foglalom össze a két csapat alapadatait:

A Fradit megsemmisítő Dinamo Zagreb játékoskeretének értéke cca. 75 millió EUR, azaz többszöröse a Ferencvárosénak. Jobb labdarúgóik vannak, akiknek többségét a klub keretei között nevelik ki. Legértékesebb focistájuk a most 21 éves spanyol korosztályos válogatott Dani Olmo Carvajal, aki 16 évesen került Zágrábba a katalán fővárosból(!) és, aki a Transfermarkt idén márciusi értékelése szerint 15 millió EUR-t ér.

Már kerülgeti korábbi klubja az FC Barcelona, de jelentkezett kérőként a Bayern München, a Manchester United és az AC Milan. Már most biztos, hogy ez a srác 20 millió EUR alatt nem eladó, azaz egymaga akkora értéket képvisel, mint a komplett FTC. Más példa: a négy éve a Dinamo-hoz került – ma 22 éves – Ivan Sunjic-ot a napokban adták el a Birmingham City-nek, potom 8 millió EUR -ért.A horvátoknál tehát racionális üzleti modell szerint működik a szisztéma: szinte gyerekként, olcsón megveszik a „csiszolatlan gyémántot”, a kamasz focistából sok-sok munkával és odafigyeléssel érett labdarúgót nevelnek, akit a megfelelő időpontban sok-sok pénzért eladnak. És a befolyt összeget immár hosszú évek óta ismét tehetséges fiatalokba fektetik Nem így, vagy ehhez hasonlóan kellene működtetni a magyar klub-futballt?

De térjünk vissza a „rettegett” litvánokhoz. Őszintén remélem, hogy Fradi kiveri a Suduva-t és EL-táblára kerül. Abból viszont pénz áll a házhoz, amelyet nem harmadosztályú külföldi sztárocskák vásárlására, hanem tehetséges, törekvő és szorgalmas fiatalok megvételére illetve ki – és felnevelésére kell (ene) fordítani. Ez a logika ugyanis örök érvényűvé teszi a Ferencvárosi TC gyönyörű jelmondatát is: Erkölcs, Erő, Egyetértés! Na, ennek szellemében tessék csapatot építeni és a jövő héten az FK Suduva ellen futballozni!