Talpig fegyverben várja Amerika a választásokat

Nagy Mariann 2024. október 28. 06:35 2024. okt. 28. 06:35

Az amerikai elnökválasztási kampány utolsó szakaszában példátlan mértékben és színvonalon gyalázza ellenfelét Donald Trump – miközben emberei már országszerte felkészülnek rá, hogy csalást kiáltsanak, ha a republikánus elnökjelölt veszítene. A hatóságok a legrosszabbtól félnek, a szavazóhelyeket szögesdróttal, betonakadályokkal veszik körül, helyenként lőkiképzést kapnak a szavazást lebonyolítók és lesz a helyszíneken kötszer.

Hamis hírek, hazugságok áradata – Moszkvából is

Rágalmak, hazugságok, piszkos trükkök mindig is jellemezték az amerikai választási kampányokat, ám ami most történik, példátlan. A választások előtti hetekben álvideók és fotók, fél- és nyílt hazugságok tömege árasztja el az internetet, részben amerikai, részben külföldi forrásokból. Ez akadályozza az érdemi politikai vita lehetőségét, de aláássa az ország demokráciáját, a korábbi általános bizalmat a választások és azok eredménye iránt – írta a New York Times.

Néhány példa: Elon Musk, a világ leggazdagabb embere és ma Trump legnagyobb anyagi és erkölcsi támogatója, videót tett közzé a tulajdonában lévő X-en. A homályos felvételen – állítólag – egy 2020-as választási helyiség látható, amelyből egy hajlott hátú férfi kerekes koffert gurít ki. A szöveg azt állítja, hogy érvényes szavazatokat vittek ki a helyiségből, hogy a demokraták igazolhassák Donald Trump vereségét. 

Kamala Harrist egy másik videóban azzal vádolták, hogy rendszeresen molesztált diákokat. A minden alapot nélkülöző vádat egy korábbi floridai seriff terjeszti, aki most Moszkvában dolgozik az orosz propaganda apparátusban és tucatnyi közösségi platformon, valamint az oroszok által álnéven létrehozott fórumokon terjeszti rágalmait. Köztük azt is, hogy Tim Walz, a demokraták alelnökjelöltje szexuális visszaéléseket követett el.

Az amerikai hatóságok elsősorban Oroszország, Irán és Kína beavatkozását észlelték a választásokba. Jen Easterly, az amerikai kormány Kiberbiztonsági Hatóságának vezetője elmondta a lapnak, hogy a külföldi források különböző taktikákat és megközelítéseket alkalmaznak, de céljuk közös. Alá akarják aknázni az amerikaiak bizalmát demokratikus intézményeikben, különös tekintettel a választásokra.

Ebben nagy segítségükre van az új eszköz, a mesterséges intelligencia, amellyel sokkal könnyebben és hitelesebben lehet képi és szöveges hamisítványokat gyártani, rágalmakat, álhíreket terjeszteni. Mi sem jellemzőbb a helyzetre, mint J.D. Vance, Trump alelnökjelöltjének esete. Ő dobta be nagy sikerrel azt a sötét hazugságot, hogy az ohiói Springfieldben élő haiti bevándorlók „megeszik az ottani macskákat és kutyákat”. Vance azzal védekezett, hogy nem tényekről beszélt, hanem „a helyi lakosság aggodalmairól...” Trump egyébként a maga részéről kiállt elvbarátja állításai mellett, mondván: „valamennyi kutya és macska eltűnt”. Trump ugyanúgy, változatlanul kitart amellett, hogy Joe Biden nem törvényes elnök, hiszen elcsalták a 2020-as választást, amelynek így ő lett volna a győztese. A republikánusok különböző feljelentéseire egy sor bíróságon vizsgálták ezeket az állításokat a Legfelsőbb Bíróságig bezárólag és minden esetben megállapították, hogy sehol nem volt szó választási csalásról.

Drónok, mesterlövészek, fémdetektorok védik a szavazatszámlálókat

A Wall Street Journal országos áttekintésében arról számol be, hogy az államok szavazatszámláló bizottságainál a legszigorúbb biztonsági intézkedésekkel készülnek a választásra, hiszen 2020-ban, amikor Trump veszített, hívei rágalmazták, fenyegették és életveszélyesen is megfenyegették a választási bizottságok tagjait, illetve a szavazás lebonyolításában segédkező önkénteseket. Arizona állam Maricopa megyéjében például egy, történetesen republikánus közalkalmazott által vezetett választási központot máris fegyveres őrök és fémdetektorok védenek. November 5-én új kerítés, autóakadályok veszik körül majd az épületet, az égből drónok figyelik a helyzetet, a környező háztetőkön mesterlövészek állomásoznak majd és fegyveres egységek állnak készen, hogy szükség esetén beavatkozzanak az esetleges támadásokba. A választási helyiség mögött két nagy teljesítményű, szállítható számítógépet helyeznek el, amelyek segítenek a szavazók aláírásának ellenőrzésében. 

A központot egyébként több mint két méter magas szögesdrót kerítés, betonakadályok és a választás napján rendőrök védik majd minden ajtónál. A helyiségekben kamerákat helyeznek el, azok segítségével bárki 24 órán át élőben figyelheti a voksolást, illetve a szavazatok számlálását. Államszerte lövészeti gyakorlatokat tartanak a választási apparátus tagjainak és megtanítják őket, támadás idején hogyan barikádozzák el magukat, hogyan tudják tűzoltófecskendőkkel megakadályozni fegyveresek behatolását. Készen állnak majd kötszerkészletek is, hogy gyorsan ápolni tudják az esetleges sebesülteket. 

Ebben a helyzetben sok, a választások lebonyolításában résztvevő önkéntes (főként idősebb ember) visszaadta megbízatását, hiszen testi épségüket kell félteniük. Nem csoda, hiszen azt tapasztalhatták: figyelik és lefényképezik, videózzák, amikor ki- vagy bemennek a szavazó-helyiségből – és rögzítik kocsijuk rendszámát is. Colorado államban egyes köztisztviselőket, akik nem voltak hajlandók elismerni Trumpnak a választási csalásra vonatkozó vádjait, golyóálló mellényekkel kellett felszerelni. Sok választási központban raktározzák a Narcan nevű szert, amely hatástalanítja a Fentanyl nevű kábítószert, amelyet öt államban kaptak már borítékban címükre. 

Ohio állam Defiance megyéjében a szavazóhelyiség állandó rádiókapcsolatban lesz a választás napján a rendőrséggel, annak emberei fél óránként ellenőrzik majd a szavazóhelyeket. Az illetékesek aggódnak, hogy felléphet véletlen emberi tévedés, és hogy választási tisztviselők lépése félreérthetőnek bizonyulhat és ez a dezinformációs rendszeren keresztül a közösségi médiában még pusztítóbb hatást válthat ki, mint 2020-ban. Elég lehet egy videó, amin a szavazatszedő bizottság egy tagja felkap egy darab papírt, mondta Georgia állam korábbi választási igazgatója. A déli államban elsőként vezettek be a választási törvényre vonatkozó képzést a rendőrség számára. A rendőrhatóság szerint „az emberek négy éven át sokat hallottak mindenféle összeesküvés-elméletről és félünk, hogy most majd keresik a vélt problémát. Elég egy szikra a közösségi médián, ezután feltűnhet a szavazóhelyeken a csőcselék, esetleg fegyverrel”. Vannak települések, ahol templomok és iskolák, amelyek már régen szolgáltak szavazó-helyiségként is, biztonsági okokból visszavonták az engedélyt. 

Országosan a választási tisztviselők 40 százaléka tapasztalt fenyegetést, zaklatást, gyalázást és sokan kaptak gyanús csomagokat. Az egyik feladójaként például az „Egyesült Államok árulókat kiirtó hadseregét” néven jelölték meg. Egy texasi polgár javasolta, hogy „végezzék ki tömegesen a szavazási tisztviselőket”. Őt azután egy Trump által kinevezett bíró három és fél évi börtönre ítélte. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom