Tárgyalással vennék rá Magyarországot a demokrácia megőrzésére

HírKlikk 2020. január 21. 19:48 2020. jan. 21. 19:48

„A jog uralmának védelme az EU egyik alapvető értéke, de a horvát soros elnökség abban hisz, hogy ezt párbeszéd útján lehet a lehető legjobban elérni” – így reagált a horvát elnökség szóvivője, akit a Euronews az Európai Parlament határozatával kapcsolatban keresett meg. 

A dokumentum arra szólította fel az elnökséget, hogy ne halogassa a Magyarország és Lengyelország ellen a 7. cikkely szerinti eljárás folytatását. Brüsszel szerint mindkét országban veszélyben van a demokrácia. 

„Nézetünk szerint, a 7. cikkely alapján kezdeményezett eljárás célja nem azoknak az országoknak a szankcionálása, ahol ilyen hiányosságok vannak, hanem e hiányosságok felszámolása, és az, hogy érvelő párbeszéd útján, a kölcsönös tisztelet alapján, találjunk kielégítő, kölcsönösen elfogadható megoldásokat, ez elengedhetetlen az európai egység megőrzése érdekében” – írta Bruno Lopandic horvát elnökségi szóvivő. 

Azt is jelezte, hogy az eljárások mindkét országgal szemben folytatódnak, de még nem dőlt el, hogy a lépések milyen formában, milyen tartalommal, és milyen menetrend szerint. Ezt az elnökség majd a Tanácsban és a Bizottságban helyet foglaló összes partnerrel történő egyeztetések alapján dönti el.   

 
Forrás: Hírklikk