Tárgyalja az LMP, hogy megvonják-e a bizalmat a náci karlendítésen kapott ózdi jelölttől

Harkai Péter 2021. szeptember 24. 14:42 2021. szept. 24. 14:42

Az MSZP és a Momentum után az LMP is tárgyalja, hogy megvonják-e a bizalmat az ózdi jobbikos alpolgármestertől. Farkas Péter Barnabás az előválasztáson Borsod megye 3-as választókörzetében eddig a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum és az MMM jelöltje volt. Az LMP társelnöke úgy nyilatkozott a Hírklikknek, hogy elítélnek minden szélsőséges megnyilvánulást.

Szerdán vált ismertté az a fotó, amelyen hogy Farkas Péter Barnabás „náci karlendítésre emlékeztető mozdulatot mutat be.” Az ózdi önkormányzat jobbikos alpolgármestere 2018-ban járt Ózd lengyel testvérvárosában, Chorzówban, s felkereste a szomszédos Katowice város történeti múzeumát is. A kép zsidóellenes feliratok előtt készült róla. Azt elismerte, hogy ő látható a képen, de mint fogalmazott, szó sincs náci gesztusról, mindez félreértés:

„A fotó a lengyelországi testvérvárosi látogatáson készült 2018-ban. Az ózdi delegációt, amelynek tagja voltam alpolgármesterként, a helyi városvezetés múzeumlátogatásra vitte, ahol egy korabeli utcarészlet rekonstrukció (díszlet előtt fotózkodtunk). A képet készítő személy mögött, távolabb álltak a többiek, akiknek integettem, hogy a régi városrészlet előtt, mivel a kiállítás többi részéhez képest itt egy nagyobb tér volt, álljunk össze csoportképre. A kéztartásom nem náci karlendítés volt, hanem egy pillanatfelvétel erről a mozdulatomról, aljas rágalom ennek ellenkezőjét belemagyarázni” – küldte meg válaszát az ATV érdeklődésére.

Ezt azonban közösségi oldalán cáfolta a delegáció egyik tagja, Fidrus Péter. A szintén ózdi önkormányzati tag, független képviselő azt írta, hogy „alpolgármester úr abban is hazudott, hogy nem náci karlendítés, hanem integetés van azon a fotón, amely Lengyelországban készült, és amely bejárta az országos sajtót. Mivel személyesen voltam jelen magam is az ominózus kiállítóteremben, pontosan ugyanúgy tudom, mint alpolgármester úr, hogy ez nem igaz. Ízléstelen tréfa volt, de sajnálatos módon meggondolatlanul, valóban tisztelgés lett akkor, abban a pillanatban megörökítve. Szeretném hangsúlyozni, hogy nem célom és érdekem, hogy Farkas Péter Barnabás ilyen méltatlanul fejezze be politikai karrierjét! Sem anyagi, sem pozícióbeli hasznom nem származik ebből, talán még veszíthetek is vele. Barátomnak tekintettem korábban, felkaroltam, és felkészítettem őt a képviselői és alpolgármesteri feladataira. Éppen ezért fáj annyira, ami történt! Ritkán csalódik az ember ekkorát életében. De egyszerűen nem hagyhatom szó nélkül, ha pontosan tudom, hogy valaki nem mond igazat azoknak, akik hisznek, bíznak benne. Legyen az jobbikos, fideszes, vagy DK-s. Hiszen az a jelölt, aki már a megválasztása előtt is szemrebbenés nélkül hazudik, az nem lehet sehol és semmilyen körülmények között a nép képviselője!”

A történtek után először az MSZP közölte a sajtóhoz eljuttatott közleményében, hogy „a demokrata ellenzéki pártok szövetsége nem tűrheti el, hogy bármelyik képviselője egy gyilkos eszme mellett kiálljon./.../ Mivel Farkas Péter Barnabás jelöltként indult az előválasztáson Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3-as számú választókerületében, felszólítjuk, hogy azonnal lépjen vissza!"

Őket követte a Momentum reakciója, ami hasonló lépést vár el az ellenzéki előválasztásra méltatlanná vált jelölttől. Mint a párt elnöke, Fekete-Győr András fogalmazott közösségi oldalán, „a Momentum elhatárolódik Farkas Péter Barnabástól, és az előválasztáson nem támogatja a továbbiakban a kampányát”. Mint hangsúlyozta, a párt az antiszemitizmus semmilyen formáját nem tolerálja, így nem tudnak olyan személlyel értékközösséget vállalni, aki ilyen jelképeket használ. 

A délelőtt folyamán igyekeztünk kikérni az LMP álláspontját a történtekről s arról, hogy ők is megvonják-e a náci gesztussal demonstráló Farkas Péter Barnabástól a bizalmat. Az LMP társelnöke, Kanász-Nagy Máté egyelőre annyit tudott mondani, hogy a kérdést ezekben az órákban tárgyalják. Azt viszont határozottan kiemelte, hogy „minden szélsőséges megnyilvánulást a lehető leghatározottabban el kell ítélni”, de az LMP végleges álláspontját csak később tudja hivatalosan is megerősíteni. Arra nem tudott határozott választ adni, hogy ma megszületik-e a döntés. Mint fogalmazott „tárgyaljuk a kérdést, de ez egy nagyon érzékeny dolog, nyilván a szélsőséges megnyilvánulásokat mélyen el kell ítélni, ez természetes”.