Tarjányi Péter: Ukrajna lakossága kitart az elnök és a harc mellett

HírKlikk 2024. szeptember 10. 08:00 2024. szept. 10. 08:00

A magyar kormány a déli határon fennálló migrációs helyzettel indokolja a rendkívüli állapot fenntartását, holott erre semmiféle ok nincs. Ugyanakkor szabadon engedtek sok embercsempészt azzal, hogy azok főleg a járműveket vezető emberek voltak. Egyebek közt erről beszélt a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő.

A menekült-ügyben Orbán Viktornak bizonyos kérdésekben igaza volt, de ez messze nem indokolja, hogy már nyolcadik éve rendeleti kormányzást folytasson. Európa az elmúlt években kereste a válaszokat a migráció kérdéseire, de még nem találta meg – emlékeztetett a szakértő. Szembe kell nézni azzal, hogy vannak a migrációban olyan csoportok, amelyek nem tudnak és nem is akarnak beilleszkedni az adott társadalomba, megtartani annak törvényeit.

Az embercsempészekkel kapcsolatban Tarjányi Péter kifejtette: „képtelenség azt hinni, hogy a sofőr ne tudná, kit és miért szállít, ők is a bűnszövetkezet tagjai”.

A kétezres évek elején felívelő terrorizmus leküzdésére igen jelentősen fejlődött az európai elhárító, felderítő szervek együttműködése, a terrormerényletek után jóval hatékonyabb lett munkájuk – még ha a megelőzés sikeréről ritkán hallunk, terrorcselekményekről annál gyakrabban – tette hozzá.

A világ általános biztonsági helyzetéről szólva, Tarjányi borús képet festett fel. „Amint láthatjuk, Oroszország, Kína, Irán, Észak-Korea összefog, tömbösödnek a céllal, hogy véget vessenek az Egyesült Államok vezető szerepének, általában a nyugati hegemóniának. Szembe kell nézni azzal, hogy a két oldal összeütközése elkerülhetetlen. Csak remélhető, hogy ezt a harcot gazdasági eszközökkel vívják majd, nem pedig fegyverekkel”. 

Fontos, hogy a fiatalok is tudatában legyenek az ellenfeleknek. Azzal, hogy Kína gyors gazdasági fejlődése, hibrid – a kapitalizmussal társított – rendszere ellenére nem „jó ország”, amint azt a kínaiak (és az oroszok) hamis propagandája hirdeti.

Ukrajnát illetően a szakértő kifejtette: a minapi ukrán kormányalakítás azt jelzi, hogy voltak, vannak a vezetésben olyanok, akik nem mindenben értenek egyet Zelenszkij elnökkel – például az orosz terület elleni kurszki támadással. Nem lehet tudni, hogy ez távlatban sikert vagy kudarcot jelent-e. Semmi nem dőlt el, de a következő hónapokban mind a kurszki területen, amelyet az ukránok elfoglaltak, mind a donyecki fronton, ahol a oroszok nyomulnak előre, igen kemény harcok várhatók. Az ország lakossága változatlanul Zelenszkij mögött áll és kitart a harc mellett. Így alaptalanok a hazai jobboldal állításai, hogy az elnök hamarosan megbukik és hogy az ukránok feladnák a küzdelmet – mondta a biztonságpolitikai szakértő.

A KlikkTV Mélyvíz című műsora ide kattintva nézhető meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom