"Tarlós és a Fidesz legyőzhető"

HírKlikk 2018. december 21. 12:33 2018. dec. 21. 12:33

Az MSZP a legfontosabb dologban meg tudott egyezni Puzsér Róberttel: Tarlós Istvánnak egy ellenzéki kihívójának kell lennie jövőre – jelentette ki Molnár Zsolt, a szocialisták budapesti elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában csütörtökön.

Molnár ugyanakkor hozzátette, nem elsősorban a blogger személye a fontos ebben a történetben, hanem az összellenzéki együttműködés megvalósulása. Az MSZP-s politikus szerint Tarlós és a Fidesz legyőzhető Budapesten, de ehhez jó program és egy jó jelölt kell.

Az előválasztásról Molnár azt mondta, az MSZP és a Párbeszéd mellett a DK is támogatja, annak eredményét valamennyien el fogják fogadni. A választás január 9-e és február 3-a között fog lezajlani, de a jelenleg külföldön élő, ám karácsonyozni hazatérő budapestiek praktikusan már a két ünnep között jelentkezhetnek adategyeztetésre, szavazni pedig így már online is fognak tudni.

Molnár mellett a stúdióban szintén helyet foglaló Horváth Csaba elsősorban arról beszélt, hogy Tarlós István alatt Budapest elvesztette szabadságát, önállóságát és a pénzét is. Ezek visszavételéhez pedig arra van szükség, hogy az ellenzék a 2018 tavaszán megmutatott politikai többségét közjogi többségre váltsa 2019 őszén, és vezető pozícióba kerüljön a fővárosban, illetve annak legtöbb kerületében is.

Budapest  ilyeténképpen való „bevétele” Horváth szerint akár NER elleni háború menetét is megfordíthatja, mert ahogy mondta, egy napi húszmilliárd forint adót fizető város véleményét már nem hagyhatja majd figyelmen kívül a hatalom, úgy ahogy azt most például a rabszolgatörvény áterőltetésével teszi. Molnár ehhez később annyit tett hozzá, hogy a 2022-es kormányváltás esélyeit is „exponenciálisan” megnöveli, ha 2019-ben ellenzéki főpolgármestere lesz az országnak.

A szocialisták szerint legalább ilyen fontos lenne persze az is, hogy a kétmilliós Budapest mellett legalább a nagyobb városok, Szeged, Miskolc, Pécs vagy Szombathely szintén ellenzéki vezetésű város legyen, mert ezek a „kis országok” együtt már komoly nyomást bírnának helyezni a központi kormányzatra. Az ellenzéki polgármesterek fel fogják emelni a hangjukat a kórházaink, az iskoláink tönkretétele, vagy a városok elszemetesedése miatt – mondta.

Az MSZP programjáról Horváth azt mondta, a legfontosabb eleme, hogy Budapest szabadságát és önállóságát újra kell teremteni, mert „az nonszensz, hogy egy kétmilliárdos aranyozott dolgozószobából fogják januártól eldönteni, hogy Budapest mit kaphat és mit nem” – utalt az új évtől a Budai várba költöző miniszterelnökre. Az MSZP programjának ezzel együtt minden pontja olyan, amit egy átlagos, demokratikus fővárosi lakos, pártállástól függetlenül támogatni tud – tette hozzá.

Forrás: Hírklikk