Tarlós máris behódolt Orbánnak

Németh Péter 2018. december 5. 09:38 2018. dec. 5. 09:38

Nem feltétlenül korrekt egy olyan műsort kritizálni, amelyben e sorok szerzője is ott ült, hisz ha baja volt a riportalany válaszaival, miért nem ott fejtette ki, vagy vonta kérdőre a válaszadót. Csak hát egy ilyen műsor lehetőségei korlátozottak – az atv Egyenes Beszéd című programjáról van szó – és persze nem is illik a kereteket szétfeszíteni.  Ezért most nézzék el nekem, hogy utólag fogalmazok meg kérdéseket, bírálatokat, egyszerűen azért, mert – szakmai etikett ide, szakmai etikett oda – nem lehet mellettük szó nélkül elmenni.

Az említett adás vendége Tarlós István főpolgármester volt, aki a Kontra című betét alanyaként kellett, hogy válaszoljon a három riporter kérdéseire. Az előzetes megállapodás, a hívás alapja a BKK-nál kirobbant botrány lett volna, ám időközben – hétfőn – bejelentették, hogy a CEU elhagyja a magyar fővárost, és Bécsbe költözik. Az osztrák főváros főpolgármestere kedden meleg szavakkal üdvözölte az egyetem bécsi megjelenését, mondván: jó dolog, hogy ők lehetnek az intézmény házigazdái. Erre reagált Tarlós Úgy, hogy a bécsi kolléga még új a posztján, így aztán nem tudja, hogy mi a dolga.

Tarlós ezzel arra akart utalni, amit aztán ki is mondott: neki – épp úgy, mint osztrák társának – semmi köze a CEU-hoz, érzelmileg pedig csak a családjához, meg a barátaihoz van kötődése. Vagyis, ezek szerint, bármennyire is ő felel, hivatalosan legalább is – Budapestért, amit a törvény nem rá testált, azzal nem is hajlandó foglalkozni.

Természetesen nem gondolom, hogy ez így van, nem hiszem, hogy Tarlóst kizárólag azok a dolgok érdekelnék, amelyeket a törvény előír neki, itt azonban már megjelennek nála a miniszterelnöktől való félelem elemei. Inkább elmenekül a törvény paragrafusai mögé, pusztán azért, hogy ne kerüljön vitába Orbán Viktorral.

Annyira el akarja kerülni ezt a konfliktust – vagy annak forrását -, hogy inkább hajlandó tájékozatlannak is mutatni magát, nehogy másnap – vagy, az online verziókban aznap – címlapon taglalják a miniszterelnökkel való szembenállását.

Azt hangsúlyozta a műsorban - miközben tiltakozott azért, hogy neki hosszan a CEU ügyéről kell beszélnie -, hogy ő mindössze annyit hallott, hogy a CEU az egyetlen, amely nem felel meg a magyar törvényi szabályozásnak, és ez nyilván megengedhetetlen. Vagyis azt sugallta: ő bizony nem tud semmit a vitáról, semmit arról, hogy ez az állítás nem is igaz, ő ezt hallotta.

Mondanám: olcsó kifogás, gyenge kísérlet a felelősség – a válaszadás felelősségének – elhárítására, fogalmazhatunk úgy is: nagyon kilátszik a lóláb. Nagyon is egyértelművé válik, hogy számára nem Budapest érdekei a legfontosabbak, hanem az Orbánnak való megfelelés. Nem szívesen írok ilyesmit Tarlósról; ahogy ő is hangsúlyozta, régi és korrekt kapcsolat a mienk. Itt azonban súlyosabb problémával állunk szemben, mintsem a személyes kapcsolat mibenléte határozza meg azt, hogy beszélünk valamiről, vagy hallgatunk róla. Jelesül arról, ha Tarlós, tartva a kormányfőtől, nem meri kimondani még azt sem, hogy Budapestet komoly veszteség érte a CEU távozásával, hogyan várhatjuk el tőle, hogy a frissen létrehozott fejlesztési tanácsban, ahol társelnökök Orbán Viktorral, valóban a főváros érdekeit fogja képviselni.

Azt elég pontosan tudjuk, hogy Orbán hogyan gondolkodik Budapestről, így aztán ahhoz sem kell túl nagy fantázia, hogy ki merjük jelenteni: ez a város számára valóban nem érzelmi kérdés. Sőt, kimondhatjuk az ellenkezőjét: érzelmileg a lehető legtávolabb áll tőle (még akkor is, ha úszó vb-t, és most aktuálisan atlétikai vb-t hoz ide, sok-sok pénzt költve rájuk, amely pénzek egy része fogalmunk sincs, hogy kinek a magánszámláján landol). 

Így aztán eltűnődhetünk azon, hogy Tarlós, miközben egyenrangúnak deklaráltatott a miniszterelnökkel, mennyire meri majd vállalni saját véleményét. Illetve nem is saját véleményét; mennyire fog harcolni Budapest érdekeiért.

Valószínűleg pontosan annyira, mennyire a CEU-ért.