Tarlós nem zárja ki a vitát Karácsonnyal, de még nem tudja, vitázhat-e

Föld S. Péter 2019. szeptember 12. 08:27 2019. szept. 12. 08:27

Egy hónappal az önkormányzati választás előtt szinte majdnem biztos, hogyha nem jön közbe semmi, akkor vagy lesz vita Tarlós István és Karácsony Gergely között, vagy nem. Ez az, amit tudni lehet, a regnáló főpolgármester ugyanis homályos célzásokkal eteti a közvéleményt, amelyekből az derül ki, hogy nem zárkózik el a vita elől. Ami távolról sem azt jelenti, hogy hajlandó vitázni Karácsonnyal.

Tarlós Istvánnak és a Fidesznek elsődleges célja, hogy azt a látszatot keltse, hogy a főpolgármesternek nincs köze a fővárosban népszerűtlen Fideszhez, ezért időtlen idők óta azt igyekeznek kommunikálni, hogy Tarlós főpolgármester harcol a kormánnyal, kemény tárgyalásokat folytat Budapest érdekében, hogy minél több forrást csikarjon ki a kabinettől.

A budapestiek azonban láttak már karón varjút, és sok fővárosi szavazó számára nyilvánvaló, hogy Tarlós főpolgármester nem jó gazdája Budapestnek, Sőt, valójában egyáltalán nem gazdája, sokkal inkább helytartója, aki időről időre beszámol a valódi gazdának a dolgok állásáról. De még helytartónak is csapnivaló, mert hagyta, hogy a kormány lerabolja a fővárost, amely a nemzeti össztermék közel negyven százalékát adja Magyarországnak, ám ennél az összegnél jóval kevesebbet kap vissza a közösből.

Tarlós főpolgármester tétlenül nézte, hogy elűzik a CEU-t, tönkre teszik a Magyar Tudományos Akadémiát, az 56-os Intézetet, hogy betonnal vetik be fű helyett a Városligetet és kiirtották az összes fát a Kossuth téren.

Tarlós főpolgármester úgy tesz, mintha szeretné Budapestet, és harcolna a fővárosért, miközben nem Budapestet szereti, hanem a Fideszt és Orbánt, és azért harcol, hogy ne derüljön ki, hogy ő nem Budapestet, hanem a Fideszt és Orbánt szereti. Orbán (és a Fidesz) nem szereti Budapestet, bűnös városnak tartják, ha tehetnék, sóval hintenék be a helyét, stadiont építenének inkább, legelőt, szántót, saját lábat, szotyiköpködőt.

Orbán és a Fidesz úgy tesznek, mintha kedvelnék Tarlós főpolgármestert, mert számukra még mindig Tarlós főpolgármester a legkevésbé rossz megoldás, ha más lenne a főpolgármester, nem lenne képes olyan jól képviselni Budapesten Orbán és a Fidesz érdekeit, mint Tarlós főpolgármester.

Tarlós főpolgármester tehát most azt lebegteti, hogy ő nem fél a vitától, de konkrétumot nem mond. Nyilván csak bizonyos feltételekkel állna ki Karácsony Gergellyel szemben, bár ezeket a feltételeket egyelőre nem közölte a nyilvánossággal, talán, mert még vele sem közölték azok, akiknek ez a kompetenciájuk.

Annyit azonban látatlanban feltételezhetünk, hogy Tarlós főpolgármester vinné magával a vitára Berki Krisztiánt, Puzsér Róbertet és Thürmer Gyulát, vagyis, az összes Fidesz-kreatúrát, ezzel is demonstrálva, hogy nem Karácsony az egyetlen kihívója, hanem azok a teremtmények is, akik akarva, akaratlanul a Fidesz köpönyegéből bújtak elő.

Jelenleg tehát semmi sem biztos, kivéve azt, hogy Tarlós főpolgármesternek az az érdeke, hogy bátornak és önállónak mutassa magát, a vita maga azonban nem áll érdekében. Mert bár a felmérések szerint kiegyensúlyozott a verseny közte és Karácsony között, egy esetleges rosszul sikerült tévés szerepléssel minden megváltozhat. Tarlős főpolgármester ezért inkább biztosra menne, ebbe pedig semmilyen valódi vita nem fér bele.