Tarlós szerint Lázár János jó ketrecharcos

HírKlikk 2015. július 28. 08:47 2015. júl. 28. 08:47

"Nem olyan helyen nevelkedtem, ahol a vitás ügyekben a nagymama szoknyájához futottunk. Lázár János jó ketrecharcos, de talán én se vagyok utolsó. Tizenhét éves koromig szinte minden nap verekedtem, soha nem hagytam magam" - nyilatkozta Tarlós István a Heteknek annak kapcsán, hogy miért nem hívja fel Orbán Viktort, hogy intse rendre a vele a nyilvánosság előtt zajos szócsatát vívó Lázár Jánost.

A főpolgármester szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel zajló purparlé mögött a legalább 60 éves Budapest-vidék ellentét is meghúzódik. Finoman azt ajánlja Lázárnak, inkább hagyja abba, hogy időről időre kesztyűt dob elé.

Tarlós szerint Lázár János inkább a vidéket képviseli, míg saját magát "ősbudapestinek" tartja. A főpolgármester szerint pénzügyi értelemben a Budapest-vidék ellentétből biztosan Budapest kerül ki győztesen, érzelmi szinten viszont nem tud választ adni.

Lázártól tartani kell, mert nála van a pénzeszsák

"A miniszter úr, aki nem mellesleg a párt alelnöke is, megszokhatta, hogy a Fideszen belüli emberek nagy része talán tart tőle. (Az ő tárcája jelentős forrásokat oszt szét, a kormánypárti képviselőknek és polgármestereknek már csak ezért is ildomos jóban lenni vele, legalábbis sokan így érezhetik.) Ezzel szemben főpolgármesterként én nem vagyok vele függelmi viszonyban, ilyen félsz az én esetemben érthető módon nem áll fenn. Nincs köztünk protokolláris különbség" - véli Tarlós. A mondatait akár egyfajta coming outnak is vehetjük, mert ugyan magától értetődőnek állítja be, hogy egy befolyásos miniszter milyen hatalommal bír, mégsem hallottunk még ilyesmit a Fideszen belülről. Magyarul: ha nem nyalsz Lázárnak, futhatsz a pénzed után.

"A gond az, hogy az alaphelyzet nincs tisztázva: a fővárosi tömegközlekedés biztosítása az államtól kapott kötelező feladatunk-e vagy csupán önös passziónk? Ha az utóbbi, akkor úri kegy, hogy adnak-e nekünk állami támogatást a BKV működtetésére, vagy sem" - nyilatkozta a főpolgármester. Meglepő, hogy az ország irányításában oroszlánrészt vállaló politikusok nem tisztázták a feladatköröket, de talán ebben rejlik az alapkonfliktus.

Tarlós szerint Lázár belekontárkodik a BKV-s ügyekbe

"Tizenhat évig olyan városrészt vezettem, amely négyszer akkora volt, mint Hódmezővásárhely, ahol Lázár János polgármesterkedett. Óbudát 16 év után gyakorlatilag adósságmentesen adtam át, miközben Lázár városa meglehetősen eladósodott volt. Attól, hogy valaki egy minisztériumot vezet, nem kellene olyan vitába bonyolódnia, amelyhez nem rendelkezik kellő ismeretanyaggal" - kezdi éles bírálatát a főpolgármester.

"Vagdalkozni, dobálózni lehet. Én nem avatkozom bele alkotmányjogi, vagy közigazgatási kérdésekbe, illetve jogtechnikai stratégiákba, amelyekben Lázár János jogi végzettsége révén helyzeti előnyben van. Más területen azt tanácsolnám neki, hogy ő se tegye meg, ha nem akarja a saját komolyságát megkérdőjelezni.

Hódmezővásárhely tömegközlekedését egy tucat busszal meg lehetett oldani, a BKV működési modelljének megértése azért ennél komplexebb ismeretanyagot feltételez. Nem kellene ebbe beleszólnia, mert a komoly emberek csak megmosolyogják. Rá kellene bízni azokra, akik legalább a dallamát sejtik a dolognak" - fejezi be Tarlós Lázár János porig alázását.

Nem lepődnénk meg, ha Lázár János válaszul egy időpontot és egy címet üzenne meg a főpolgármesternek, ahova harcolni hívja őt. "István! Legyél este hatkor a szökőkútnál!"