Tarlós tíz év alatt szőnyeg alá söpörte a problémákat

HírKlikk 2020. szeptember 10. 08:23 2020. szept. 10. 08:23

Tüttő Kata, szocialista főpolgármester-helyettes a Klikktv-n reagált Tarlós István, volt főpolgármester állításaira, miszerint Karácsonyék vezetése alatt „inkább érzelmi, mint átgondolt szakmai döntések történnek, amik pótcselekvésnek nevezhetők”. Még azt is hozzátette a volt városvezető: megérti, hogy a „fővárosi ügyekben a Fidesz nagyon óvatos kommunikációt folytat, hiszen az ellenzék egykettőre ráront a Budapest-ellenesség vádjával, majd online sajtója hosszan és lelkesen mantrázza azt.” Tüttő Kata elmondta: „városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettesként én is elemeztem az elmúlt tíz évet, és az a rengeteg adósság, amit találtam, a rozsda. Rozsda a felszín alatt, fölött. Ez pedig abból ered, hogy az itt megtermelt adóból gyakorlatilag semmi nem marad itt. Így volt az elmúlt időszakban is – ezeket megpróbáltak elfedni, tűzoltásokkal hárítani.”

A „Fidesz óvatos kommunikációja” azt sulykolja, hogy a jelenlegi vezetés autósellenes, miközben Tüttő szerint, az az igazi autósellenes kormányzás, hogy „amikor minden egyes tankolásnál a számla felét adóra fizetjük, annak a jövedéki adójából nulla forint marad arra, hogy az utakat, hidakat, felüljárókat felújítsuk. Csak a jövedéki adóból az elmúlt tíz évben mi, budapestiek befizettünk kétezermilliárdot, de nem látunk viszont semmit”. Párhuzamot vont azzal, hogy bezzeg a Budapesten megrendezésre kerülő vadászkiállításra ötvenmilliárdot költ a kormány.

A főpolgármester-helyettes hosszasan kezdte sorolni az adósságokat, amelyekre költhető lett volna a kétezermilliárd forint: „jelenleg Budapesten van háromezer kilométer rossz állapotú út, a felújítandó hídjaink mellett, háromszáz olyan felüljáró, amire nem költöttek szinte semmit, ezért megrövidült az élettartamuk. Ezeken érdemes lenne Tarlós Istvánnak elgondolkoznia, ezek ugyanis az ő felelősségi körébe tartoznak”.

A politikusnő arra is reagált, hogy a volt főpolgármester szerint, nem csak, hogy elegendő pénzt hagyott a kasszában a Lánchíd felújítására, hanem annál jóval többet is. Tüttő Kata úgy fogalmazott: „ha ez így lett volna, akkor Tarlós Istvánnak tavaly, amikor eredményes közbeszerzés volt, ki kellett volna hirdetnie a győztest, s megkezdeni a Lánchíd felújítását.” Visszautalva a sok-sok elmaradt karbantartási munka elmulasztására, hozzátette, hogy az a rengeteg pénz jól jött volna a több ezer fa kiszáradásának megakadályozására, de arra is, hogy az elöregedett vízvezetékeket kicseréljék.

A Lánchíd felújítására kiírt nyílt közbeszerzésen négy cég nyújtott be érvényes pályázatot. Ezek ugyanazok a vállalatok, amelyek a legelső pályázaton is elindultak. A főpolgármester-helyettes hozzátette: „bár ez nemzetközi tender volt, nem véletlen, hogy nem indult külföldi cég. Ők tisztában vannak azzal, hogy ma Magyarországon nincs jogbiztonság, ezért nekik nem éri meg a kockázatot.”

A szeptember 19-én esedékes MSZP-s tisztújítás egy újabb, eddig még soha nem tapasztalt fázisába érkezett: a fideszes görögdinnye és az elszámoltatás nagy apostola, Budai Gyula az MSZP társelnöki tisztségéért induló Mesterházy Attila megválasztása mellett kampányol. Tüttő Kata nem leplezve határozott véleményét, úgy fogalmazott: „olyat még nem nagyon láttunk, hogy a Fidesz nyíltan beleszól az MSZP belső közösségének ügyeibe.” Számára fontosabb a jelenlegi tisztújítás, mint az eddigiek, szerinte „nem egy újabb tisztújításra készülünk, ez a pártom jövőjéről szól. Én magam is pályázatot nyújtottam be az alelnöki tisztségre és országos elnökségi tagságra. A közösségem bárhogy dönthet, de elég határozottan mondom, nem tudok és nem is fogok együtt dolgozni Mesterházy Attilával. Ha őt választják a küldöttek társelnöknek, akkor én minden jelöltségemtől vissza fogok lépni.”

Néhány napja körbejárta a magyar sajtót, hogy az MSZP feloszlatta Pest megyei összes szervezetét – súlyos szabálytalanságokra hivatkozva. Ezzel kapcsolatban, Tüttő Kata elmondta: „ennek a szervezetnek a vezetője és néhány tagja a bántalmazó szerepét töltötték be, és olyan közösségellenes magatartást valósítottak meg az elmúlt években, amiért ennek nem most, hanem sokkal korábban kellett volna véget vetni. Ezt a lépést nem a pártelnök tette meg, hanem egy olyan testület, amelyben valamennyi megye részt vesz.” Hozzátette: „minden közösségellenes tevékenységnek véget kell vetni”.