Tartozás miatt árverezik Köves Slomóék irodaházának egy részét

HírKlikk 2023. augusztus 16. 08:20 2023. aug. 16. 08:20

A 24.hu szerint milliárdos nagyságrendű tartozás miatt rendeltek el végrehajtást az Egységes Magyar Izraelita Hitközség (EMIH) új kulturális intézményén, ahol éppen csak elkezdőtek az átépítési munkálatok.

A 24.hu értesülése szerint Schmidt Zoltán bírósági végrehajtó irodája egy évek óta fennálló követelés miatt júliusban árverést tűzött ki a Köves Slomó vezette egyház tulajdonában lévő józsefvárosi irodaház egy részére.

Az EMIH egy 2014-es kormánydöntéssel ingyen jutott hozzá a Baross utca 61. alatti, 3500 négyzetméteres irodaházhoz, amelyben egy több száz fő befogadására alkalmas rendezvényterem is található. Az épület az 1960-as évek végén a józsefvárosi MSZMP-szervezet számára készült. Az irodaházba az elmúlt években több EMIH-közeli cég is bejelentkezett: itt volt a többi között a Tett és Védelem Alapítvány, az antiszemita gyűlöletcselekményeket monitorozó Brüsszel Intézet, sőt, az izraeli Likud párt magyarországi képviseletének székhelye is. Emellett számos, vélhetően izraeli illetőségű magánszemély postacímeként is szolgált. 

A hitközség 2019 decemberében egy újabb kormánydöntés alapján, költségvetési pénzt is kapott az ingyen megszerzett ingatlanhoz. Az 1,8 milliárd forint állami támogatás arra szolgál, hogy színházzá és kulturális központtá alakítsák át az irodaházat.

A kormányzati támogatás ellenére, az ingatlanra tetemes összegű zálogkövetelés került. A végrehajtó árverési hirdetménye szerint a licitet egy 27 millió eurós – napi árfolyamon több mint egymilliárd forintos – fennálló „főkövetelés és járulékai behajtása” érdekében rendelték el. Az árverés csak a jogilag társasházként funkcionáló épület egyik, 157 négyzetméteres földszinti helyiségét érinti, amit a végrehajtó 67 milliós kikiáltási áron hirdetett meg a szeptemberig tartó liciten.

A végrehajtást a Hongkongban bejegyzett Lavamed Limited kérte. Az Átlátszó már 2020-ban írt arról, hogy a magát offshore és onshore cégalapító ügynökségnek definiáló vállalkozás végrehajtási jogot jegyeztetett be több, a hitközség közvetlen vagy közvetett tulajdonában álló épületre, és a Mádi Rabbiház Panzió építését is megakasztotta, holott arra az állami Kisfaludy-programból juttattak százmilliós támogatást az EMIH egyik érdekeltségének.

Nem ez volt az egyetlen kölcsöntranzakció a cég és az EMIH között. A 24.hu birtokába került tavalyi végrehajtói közlemény szerint, amit szintén Schmidt Zoltán adott ki, a Lavamed 600 millió forintnak megfelelő euróval is kisegítette Köves Slomóékat. De ebből a kölcsönből is árverés lett: a végrehajtó egy antik jellegűnek mondott íróasztalt, foteleket és használt tévét hirdetett meg ellentételezésként a december végi liciten.

Forrás: 24.hu