Teljes körű sztrájkra buzdítja a közszolgákat az MSZP

HírKlikk 2019. április 11. 09:42 2019. ápr. 11. 09:42

Teljes körű, ha kell, törvénytelen sztrájkot tanácsol a közigazgatásban dolgozóknak a szocialista Korózs Lajos, mert ha teljesen leállna a közigazgatás, akkor a kormány meghátrálna, mert az ő munkája nem lenne elvégezve – jelentette ki.

Miután a kormány az érintettek tiltakozása ellenére március elején életbe léptette a közrabszolgatörvény néven elhíresült jogszabályt, 2500-an mondtak fel egy hónap alatt a közigazgatási szférában – hangzott el az ATV Egyenes Beszéd című műsorában szerdán. Ez a 36 ezer fős állomány hét százaléka. Az ok: 9 órás munkaidő, kevesebb szabadság és kevesebb pénz.

A műsorba meghívott Korózs Lajos ennek kapcsán arról számolt be, hogy az országos nyugdíjfolyósító Váci útnál álló irodaházában reggelente hat és fél hét között már szinte minden irodában égnek a lámpák, és nem a takarítók dolgoznak, hanem a közalkalmazottak, beleértve a két-háromgyermekes anyukákat is.

A népjóléti bizottság szocialista elnöke szerint a kormány bürokráciacsökkentése a bürokraták, vagyis a közalkalmazottak csökkentésben merült ki, emiatt most ugyanannyi munkát kevesebb embernek kell elvégeznie, ami minden, csak nem méltányos. Korózs Lajos azt mondja, menjen mindenki, akinek piacképes szakmája van, különben „bele fognak dögleni” a munkába.

Egyébként az ellenzéki politikus teljes körű, ha kell, törvénytelen sztrájkot tanácsol a közigazgatásban dolgozóknak, olyat tehát, ami még az elégséges szolgáltatást sem biztosítja. „Nem kell ezeket a törvényeket betartani” – mondta, emlékeztetve rá, hogy decemberben a parlamentben ha lett volna mögöttük olyan társadalmi támogatás, ami sajnos nem volt, „Orbánt már meg lehetett volna buktatni”.

Mi lett volna akkor, hogy ha 200 kamionnal elfoglalják a beszállítói útvonalakat, és minden munkás bemehet dolgozni, de nem kapnak alkatrészt, mondjuk a multinacionális cégek? Ugyanígy, ha a 36 ezer köztisztviselő letenné a munkát, mit tudnának velük csinálni? – tette fel a kérdést.

Hozzátette: nem tud a szakszervezeti vezetők fejével gondolkodni, de azt látja, hogy a dolgozók ott tudtak eredményt elérni, például a Hankook-nál vagy a Chioninnál, ahol felmérték, hogy reálisak-e a követelések, illetve hányan állnának bele egy munkabeszüntetésbe, majd beleálltak, és meghátrálásra kényszerítették a munkaadót. Ha leállna a közigazgatás, akkor a kormány hátrálna meg, mert az ő munkájuk nem lenne elvégezve – jelentette ki.

Forrás: Hírklikk