Tenisz operett

Dr. Dávid Ferenc       2020. május 28. 06:47 2020. máj. 28. 06:47

Az elnökségi tagságra, netán az egyik vezető tisztségviselői pozícióra is esélye lehet Rogán-Gaál Cecíliának. Az ex-miniszterfeleség, aki korábban Balatonbogláron versenyszerűen teniszezett, és a Facebook-oldalának tanúsága szerint, teniszedzői tanulmányokat folytatott a Testnevelési Egyetemen, válása előtt került be a Budai Tenisz Centrumot bérlő-üzemeltető cégbe, az Excellent Game Mozgásakadémia és Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft.-be. (24.hu)

A hölgynek tehát volt teniszütő a kezében, gondolom Fidesz-érzelmű, és nem utolsó sorban sikeres vállalkozást vezet. Annyira jót, hogy néha még helikopter bérlésre is futotta. Szerepelt már a HVG címlapján, sőt, néhány évvel ezelőtt, giga poszteren is látható volt. A protokolláris kötelezettségek sem állhatnak tőle távol, hiszen korábban miniszter-feleségként bele kellett tanulnia. Ha megérkezne a sport államtitkárságról a többmilliárdos „segély”, Cecília bizonyára gondos háziasszony módjára kezelné azt. Gyermekei apja sem üres kézzel távozott a válás után. Szereti a drága és elegáns cuccokat, ebből következően – megválasztása esetén –, nem fogja hagyni, hogy szegényházként tartsák nyilván az általa elnökölt szövetséget.

Megnéztem az MTSZ alapszabályát. Az elnökre és az elnökség tagjaira ugyanazok a kritériumok vonatkoznak (nagykorúság, magyar állampolgárság), leginkább azonban az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályok dominálnak. Elolvastam az MTSZ jelölő bizottságának a június tisztújítással kapcsolatos határozatát és tájékoztatóját, illetve a pályázók által kitöltésre kerülő adatlapot. Bevallom, abban reménykedtem, hogy – tanulva a múlt hibáiból – olyan személy aspirációját várják, aki

– tiszteletre méltó sportmúlttal és/vagy komoly sportvezetői gyakorlattal rendelkezik;

– megfelelő iskolai végzettsége van;

– idegen nyelvet beszél stb.

Nincs semmilyen szakmai követelmény, nem feltétel a rutin, a szakági elismertség. Aztán rájöttem, hogy naiv vagyok – de nagyon. Itt és most nem a „múlt” (tenisz, szakmai, vezetői stb.) számít, hanem a jelen. Ki az a jelölt, akinek a kormány engedélyével a sportállamtitkárság biztosítja a 3,5 milliárdnyi konszolidációs összeget. Csakis a mi, bocsánat: az ő kutyájuk kölke lehet, azaz „csókos”. Pályázhat itt bárki, nagy valószínűséggel már megvan a befutó, csak mi még nem tudjuk, hogy ki az. Cecília asszony bizonyára nem esélytelen.

Végignéztem az elmúlt évtizedek nagy és már visszavonult bajnokainak névsorát. Közülük is kiemelkedik Taróczy Balázs és Temesvári Andrea. Semmilyen tisztséget nem viselnek az operatív és a szakmai testületekben. Az elmúlt hetek és hónapok eseményeit látva, kezdem érteni, hogy miért tartják távol magukat a szövetségtől.