Tényleg kellene választási megfigyelőket küldeni Magyarországra

HírKlikk 2022. január 17. 17:30 2022. jan. 17. 17:30

Orbán Viktor ezúttal nem riad vissza a nyílt választási csalástól – ebből kell kiindulni, írta a bécsi liberális Der Standard lap budapesti tudósítója. Az alapvető élelmiszerekre elrendelt árstoppal a magyar jobboldali populista kormányfő újra megmutatta, hogy semmit nem bíz a véletlenre az április 3-ra kitűzött választással kapcsolatban.

A korlátozott árak, és az a propaganda-vihar, amit ekörül szítanak, elősegítheti a szerényebb jövedelmű választói rétegek komfortérzésének javítását – mutat rá a Der Standard, amely azonban emlékeztet arra, hogy Orbán klientúrája főként a középső rétegekben van, őket támogatta uralma 12 éve alatt. 

Áprilisban első ízben találja magát szemben egy egyesült ellenzékkel. A demokrácia leépítésének 12 évében magához ragadott, kiterjedt hatalmának minden eszközét fel fogja használni. Szinte korlátlan állami források felett rendelkezik, emellett rendelkezésére állnak az általa létrehozott és tőle függő oligarchák eszközei, ezen belül egy hatalmas propagandagépezet is. Mindezt a leváltásának megakadályozására fogja felhasználni. 

De nem csak ezt, amint már a jogállamisággal szembeni megvetésével is bizonyította. A demokrácia magyarországi hívei attól tartanak, hogy Orbán ezúttal nem riad vissza a nyílt választási csalástól sem, a szavazat-vásárlástól, az állakcímekre bejelentkező határokon túli magyarok bevetésétől. Ezek a törekvések már most ijesztő mértékben jelentkeznek – írta húsz magyar civil szervezet egy nyílt levélben, amelyben szinte könyörögnek a nemzetközi megfigyelők nagy létszámú jelenlétéért. Jó lenne, ha a kérésüket meghallanák – írta kommentárjában a lap.

 

Forrás: Hírklikk