Tényleg kivár a költségvetés benyújtásával a kormány

HírKlikk 2024. szeptember 29. 12:10 2024. szept. 29. 12:10

Pár nappal a november 5-i amerikai elnökválasztás után nyújtja be a kormány a 2025-ös központi költségvetés tervezetét az Országgyűlésnek, a törvényhozás pedig várhatóan december 20. körül tarthatja a végszavazást a jövő évi büdzséről – hangzott el a HVG értesülései szerint a parlament munkarendről döntő házbizottság pénteki ülésén.

Pár nappal a november 5-i amerikai elnökválasztás után nyújtja be a kormány a 2024-es központi költségvetés tervezetét az Országgyűlésnek, a törvényhozás pedig várhatóan december 20. körül tarthatja a végszavazást a jövő évi büdzséről – hangzott el a HVG értesülései szerint a parlamenti munkarendről döntő házbizottság pénteki ülésén.

A lap szerint ez azt jelenti, hogy a kormány által „békeköltségvetésnek” nevezett büdzsé miatt máris átírják a pár napja véglegesített és a pénteki házbizottsági ülésre bevitt őszi parlamenti ülésszak menetrendjét, amit már eredetileg is tervezhettek volna így.

Csütörtökön még az volt a hivatalos verzió, hogy szeptember 30-án kezdődik a parlament őszi ülésszaka – várhatóan Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával –, és 18 ülésnappal, december 2-án ért volna véget.

Az új változat azt is jelenti, hogy a december 15-én normál esetben mindenképpen véget érő őszi ülésszakot ki kell majd pótolni a szavazás miatt egy rendkívüli üléssel.

A Trump mellett nyíltan kampányoló kormány már áprilisban bejelentette, hogy az amerikai elnökválasztás eredményétől teszi függővé a költségvetés számait, bár azt továbbra sem tudni, e kettőnek mi köze van egymáshoz.

Megkezdik azonban a képviselők egy sor frissen benyújtott törvényjavaslat vitáját:

Így tárgyalnak „a külföldi fegyveres erők magyarországi vagy Magyarország területéről kiinduló alkalmazásáról és magyarországi állomásozásáról”.

Kedden a pénzügyi közvetítőrendszert érintő törvények módosításáról szóló javaslatot, valamint a víziközmű-szolgáltatásról szóló módosító és az atomenergia-törvényt átíró előterjesztést vitatják meg.

Arról is döntenek, hogy 2025-2026-ra két évre kijelöljék a Magyar Tudomány Évét.

A következő hétre csak egyetlen ülésnapot tűztek ki, október 7-re, amikor a tervek szerint határozathozatalok nem lesznek, csak klasszikus politikai vita. 

Forrás: HVG


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom