Tiborczé az aranytojást tojó tyúk – és még?

Németh Péter 2019. május 5. 08:52 2019. máj. 5. 08:52

Noha megszületett az egyezség az őszi, önkormányzati választásokra az ellenzék pártjai és a civil szervezetek között Keszthelyen, a polgármesteri posztnak még nincs várományosa; mindenki fél a Fidesz gyűlöletkampányától. Pedig, a Balaton fővárosában nem szeretik a Fideszt, legalább is ezt állítja a Hírklikknek nyilatkozó Weller-Jakus Tamás, az ellenzéket tömörítő Kisvárosunkért Érdekvédő Egyesület elnöke, valamit az egyik egyéni képviselő-jelölt, az MSZP-s Czuth Zoltán. Az ellenszenvnek az is az oka, hogy három éve Tiborcz István szerezte meg a vitorlás-kikötőt, de most már szinte a teljes Balaton-part ehhez a konglomerátumhoz kötődik. Lassan, állítják, semmi nem lesz a keszthelyieké. De itt is működik a gyűlölet-kampány, valamint az a hűbérúri rendszer, amely egzisztenciális bizonytalanságot teremt az emberekben.

Hírklikk: -Az a hír, hogy létrejött az ellenzéki megállapodás Keszthelyen is. Mely pártok alkotják a közös csapatot?

WJT: - Mindenkit, aki a városban létezik, természetesen a Fidesz kivételével. És nem csupán a pártok, hanem a valódi civil szervezetek közül is többen csatlakoztak az együttműködéshez. Azért hangsúlyozom, hogy valódi, mert olyanok is akadnak Keszthelyen, amelyek civilnek mondják magukat, de egyértelműen köthetőek a Fideszhez. A pártok közül pedig a Jobbik, a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Momentum is. LMP itt nincs, meg MI Hazánk sincs.

Weller-Jakus Tamás, az ellenzéket tömörítő Kisvárosunkért Érdekvédő Egyesület elnöke

Hk: - Ha jól tudom, megvannak a képviselő-jelöltek…

CZ: - Igen, megvan mind a nyolc egyéni képviselő-jelöltünk. Minden választókerületben egy ernyőszervezet égisze alatt indulnak a kiválasztottak. A neveket még nem publikáltuk, nincs közös álláspontunk arról, hogy mikor tesszük meg, mert nem akarjuk őket támadásoknak kitenni. Ameddig lehet, megóvjuk őket a karaktergyilkosságoktól, amelyek persze biztos bekövetkeznek: a Fidesz a korlátlanul rendelkezésére álló pénzekkel és a gépezetével úgy is meg fogja tenni.

Czuth Zoltán

Hk: - Itt is nagy pénzzel és médiafelülettel rendelkezik a Fidesz?

WJT: - Igen.

CZ: - A május 1-i városi ünnepségről, amely a balatoni szezon megnyitója is volt, úgy számolt be például a helyi televízió, hogy bennünket egyáltalán ne lehessen látni, mintha ott se lettünk volna, pedig ugyanannyian voltunk, mint a kormánypártiak.

WJT: - A Balatoni Krónika, amit mi csak balatoni Józsikának csúfolunk, a helyi Pravda, úgy tudósított az eseményről, hogy rólunk említést sem tett.

Hk:- Térjünk vissza az összefogáshoz. Ha jól értettem vannak közös egyéni választókerületi jelöltek, de nincs polgármester jelöltjük. Másutt ez fordítva szokott lenni. Itt miért alakult így?

WJT: - Mert nem meri senki vállalni. Aki szóba jöhetne, olyan, aki közismert és alkalmas is lenne a feladatra, egyszerűen nem vállalja, mert várhatóan olyan moslékot öntenek rá, hogy attól megriad.

CZ: - Nem csak magára a jelöltre, hanem a családjára is. Pontosan az tapasztalható, mint országosan: nem pusztán a jelöltet, a környezetét is megpróbálják ellehetetleníteni.

Hk: - Ez miben mutatkozik meg itt Keszthelyen?

WJT: - Engem például lakás-maffiózónak neveznek; a Varga Damm Andreával együtt maffiózók. Beszórják a város lakóinak postaládáiba a mocskolódó kiadványaikat. Ugyanakkor a mi embereinknek nem jut felület; ők mindennek lehordanak bennünket, de válaszlehetőségünk egyáltalán nem nyílik. Amióta például bejelentettük, hogy az egyesület nevében indulnak a jelöltjeink, azóta egyetlen sajtótájékoztatónkról nem számol be a fideszes önkormányzati média.

Hk:- Az, hogy senki nem meri vállalni a polgármester-jelöltséget, ez egyben azt is jelenti, hogy nem látják az esélyét a Fidesz legyőzésének?

CZ: - Egyelőre az sem tudható, hogy a Fidesz kit indít. Úgy tudjuk, hogy a jelenlegi polgármester és a fideszes tagok között megromlott a viszony, amit abból is láthattunk, hogy Ruzsics úr minden javaslatát leszavazzák a kormánypártiak.

WJT: - Ez tulajdonképpen az éhes kutyák marakodása, az a helyzet, amikor már-már elfogy a konc, és a maradékért harcolnak. A polgármesternek két év van a nyugdíjig és a hírek szerint a jegyzőnő és a közte kialakult viszony – nem akarok persze pletykálkodni, de a hírek erről szólnak -, szóval ez a magyarázata a viszony elmérgesedésének, és a várható jelöltjük az alpolgármester lesz, akit tulajdonképpen a Fidesz helyi erős emberének, Manninger Jenőnek a táskahordójának tartanak. Mostanában egyébként az a hír, hogy egyfajta kiegyezés született: Ruzsics Ferenc a megyei listán kap majd helyet, itt pedig Nagy Bálint alpolgármester indul majd.

Hk: - Ha jól értem eddig a saját emberüket is a magánéletével támadták?

CZ: - Igen.

Hk: - Térjünk vissza az önök által említett koncokhoz. Miket vittek el eddig, ahogy mondták, már alig maradt valami…

WJT: - Mindent. Ha a Balaton-partra kimennénk, akkor Dél felől indulva mindent. A Helikon strandtól kezdve egészen a gyenesdiási kanyarig lényegében az összes létesítményt, egy ingatlant kivéve, elmutyizták. A kikötőnél például egy félmilliárdos vagyont adtak el hétmillióért, és nem kellett hozzá több, mint egy korrupt könyvvizsgáló. De semmi nem bűncselekmény ebben az országban, mert mindent alátámasztanak jogszabállyal. Azt az egyetlen ingatlant, amely még nem az övék az idén akarják dobra verni. Ez még a keszthelyieké, de már nem sokáig. Megpróbáljuk persze megakadályozni az akciót, de nem biztos, hogy sikerül.

Hk: - Hány ingatlant szereztek már meg maguknak?

WJT: Három szállodát, egy kempinget, és egy kikötőt.

Hk: - Ez mind Mészáros Lőrincé?

WJT: - Egy konglomerátumhoz köthető.

Hk: - Láttam a Helikon szállót, azt az enyészet eszi…

CZ:- Borzalmas állapotban van, rohad le, megy tönkre, immár három éve. Azt ígérték, hogy felújítják,de eddig nem csináltak vele semmit, miközben a város elesik az iparűzési adótól, azaz jelentős bevételtől. Ez évente hetven millió forintot jelent.

Hk: - És ez nem zavarja a keszthelyi lakosokat?

Cz: - Dehogynem. Ennek is köszönhető, hogy a keszthelyi önkormányzat visszavonta azt a rendelet-tervezet, amely kiemelt övezetté nyilvánította volna azt a partszakaszt, ami lehetőséget biztosított volna a Fidesznek, hogy átlépje a jogszabályokat, közbeszerzést és mindent, és azt épít oda, amit akar. Le lehetett volna tarolni mindent. Éppen ezért szerveztünk május 6-ra egy eseményt, ahol mi ellenzékiek bemutatjuk: lehet ezt másként is csinálni. Egyébként azért vonták vissza a rendeletüket, mert megijedtek a népszavazástól.

Hk: - Két héttel ezelőtt a siófoki polgármester, Lengyel Róbert nyilatkozta a Hírklikknek, hogy attól tart a balatoni hajózási cég visszaállamosítása azt jelenti majd, hogy a cég értékesebb részeit magánkézbe adják…

WJT: Ez nem félelem, ez így lesz, így van. Emlékezzen rá: a keszthelyi volt a példa, amit majd a másutt is követni fognak. A mi kikötőnk került elsőként Tiborcz István kezébe. Az aranytojást tojó tyúk az a vitorlás kikötő, az már itt a miniszterelnök vejéé. Gondoljon csak bele, két éve 1120 euró volt a legkisebb csónak bérleti díja, és a keszthelyi kikötőben van 134 hely. Számolja ki…

Hk:- Vagyis ez a vitorlás kikötő különösebb beruházás nélkül termeli a pénzt.

CZ: Így van.

Hk: - Amióta Tiborcz itt van a kikötőben, történt bármi változás, fejlesztés?

WJT: - Húztak egy kerítést, meg lekavicsozták a rézsűt. Ennyi.

CZ: - Olyan fejlesztés nincs, ami munkahelyet teremt, de még látványfejlesztés sincs.

Hk: - És ezek miatt nincs indulat a keszthelyiekben? Beszélgettem néhány emberrel itt a városban, ők azt mondták: inkább hallgatnak, úgy se történik semmi, mintha félnének megszólalni.

CZ: - Ne dugjuk homokba a fejünket: ez országosan így van.

WJT: - Az egyik része a közömbösség, ami jellemzi a választókat a másik része pedig a Balaton-part elcsaklizása. Ez lesz egyébként a központi kampánytémánk. A keszthelyi emberek haragszanak azért, ami itt történik, értik, hogy mi zajlik körülöttük, de fel is kell rázni őket, hogy tegyenek ellene.

CZ: - Azt igyekszünk tudatosítani az emberekben, hogy közös érdekünk a megfelelő ökoszisztéma megteremtése, a megfelelő zöld terület kialakítása.

Hk: - A Fidesz itt is a migránsellenességgel kampányol?

CZ: - A május 1-i ünnepélyen elértük, hogy ezekről egy szó se essen. Nem mertek se migránsozni, se sorosozni.

Hk: - Ezt hogy lehetett elérni?

CZ: - Nem számítottak arra, hogy mi is megjelenünk az önkormányzat ünnepségén, és mi is voltunk annyian, mint ők, ha úgy tetszik erőt tudtunk mutatni. Jeleztük Manninger Jenőnek, aki az ünnepség szónoka volt, hogy semmiképp ne említse Brüsszelt, Sorost, a migránsokat, mert azonnal szétfütyüljük a beszédet. Bele is zavarodott a beszédbe, gondolom emiatt is volt olyan rövid a szónoklata.

Hk: - Mik az októberi önkormányzati választás most látható reális esélyei?

WJT: A tavalyi választás alapján is kijelenthető, hogy Keszthelyen nem szeretik a Fideszt. Jóval többen szavaztak a többi induló pártra, mint a Fideszre. A választók több mint fele. Ezért is nevezzük magunkat a keszthelyi többségnek.

Hk: - Nem tartanak-e attól, hogy ha az Európa-parlamenti választás rosszul alakul, és mondjuk a Fidesz kétharmadot szerez, akkor beindul a háború megint az ellenzék pártjai között?

WJT: A Fidesznek 2010 óta soha nem volt kétharmada, most sem lesz. Amit ők kétharmadnak neveznek, az nem az. Most viszont két olyan választás előtt állunk, ahol nem tudja úgy manipulálni a szavazást a Fidesz, mint az országgyűlési választásoknál.

CZ: - De maradjanak csak meg ebben a magabiztos hitükben, abban, hogy nekik kétharmaduk lesz. Minden bukás így kezdődik, le van írva a bibliában. A döntő kérdés az lesz, hogy ki hogyan tudja mozgósítani a szavazótáborát. Azt persze tudjuk, hogy a Fidesz ebben eléggé eredményes.

Hk: - Itt mivel mozgósít majd a Fidesz?

CZ: - Ők elsősorban az emberek félelmeire játszanak. Nem csak azzal, hogy idegengyűlöletet gerjesztenek, hanem olyan jelölteket indítanak, akik sok embert foglalkoztatnak, és így fenn tudják tartani azt a képzetet, hogy ha valaki nem rájuk szavaz, elveszíti a munkáját. Szóval, ami az országos politikában is tapasztalható: hűbéruralmi rendszert igyekeznek kialakítani. Nem véletlen, hogy a polgármesteri hivatal időnként úgy néz ki, mint egy Fidesz-iroda. Úgy használják az alkalmazottakat is, mintha egy kihelyezett Fidesz-iroda lenne. Ha sikeresek leszünk októberben, át fogjuk venni a városi szervezetek vezetését. Másként: fel vagyunk készülve arra, hogy irányítsuk a várost.

Hk: - És nem okoz majd akkor problémát, hogy sokféle pártból érkeztek?

CZ: - Úgy látjuk, hogy ügyek mentén nagyon jól tudunk együtt dolgozni. Szükség van a változásra, és ezt mindenki jól látja. Mindent úgy kezel a Fidesz, mintha a sajátja lenne, például az iskolákat is. Csak a saját embereit helyezi el, mindenhova. Azt mondják, legalább hatvan év kell ahhoz, hogy egy társadalom átalakuljon, de valamikor el kell kezdeni. El kell kezdeni, hogy hátha a fiam már egy normális országban élhet majd.

Hk: - Erre szolgált volna a rendszerváltás, de most visszaléptünk harminc évet…

WJT: - Vagy még többet. Nem tudom, hogy mi lesz. Az igazi nagy baj az, hogy az emberek lusták gondolkodni. Mindenki morog, mondja a magáét, aztán ráhúzza az ikszet a Fideszre. Egyelőre működik a félelem-keltő politika.

Hk: - Ráadásul vagy hetven százaléka az embereknek el sem megy szavazni…

WJT: - Ez azért félrevezető adat. Azt mondják, 19 ezer lakosa van a városnak, de ez csak papíron létezik. Először is évente egy falunyival, kétszáz emberrel kevesebben vagyunk. Másodszor pedig sokan az építményadó miatt állandó lakosnak jelentkeztek be, így nem kell fizetniük, viszont nem laknak itt. Ténylegesen jó, ha tizenegy ezren laknak Keszthelyen. A másik gond, vagy inkább tényszerű helyzet, hogy Keszthely a nyugdíjasok paradicsoma. Nyugodt, közel van Hévíz, a Káli-medence, a Kis-Balaton, a nagy Balaton… A lakók hatvan-hetven százaléka nyugdíjas, már csak azért is, mert munkahely viszont kevés van.

Hk: - Amikor Lengyel Róbertnek azt mondtam, hogy Siófok a Balaton fővárosa, kiigazított, hogy az Keszthely. Miben mutatkozik meg, hogy Keszthely a Balaton fővárosa?

CZ: - Csak körbe kell nézni: itt a Festetics kastély, van egyetemünk, a Georgikon, és az abba beolvadt Pannónia kampus…

Hk: - A kötelező lokálpatriotizmus beszél önből?

CZ: - Nem, Keszthely rendelkezik ezekkel az adottságokkal. Nincs még egy ilyen környezetű város. Ami hiányzik: a közlekedés infrastruktúrája. A kötöttpályás közlekedést kellene fejleszteni. Egy keszthelyi fiatal miért nem tud elmenni, mondjuk Zalaegerszegre harminc perc alatt vonattal? A mi koncepciónk az, hogy meg kell tartani Keszthely nyugodt jellegét, ugyanakkor megteremteni annak lehetőségét, hogy könnyen elérhetővé váljanak a környező városok. Fontos, hogy legyen munkaerő mobilitás. Ehhez kell a kötöttpályás közlekedés kialakítása. Éppen ezért tartom óriási bűnnek, hogy azt a napi kétmilliárd forintot, amit évek során az Uniótól kaptunk, nem ilyen fejlesztésekre költöttük, hanem harminc centis kilátókra. Ez bűn. És ez a lehetőség nem fog visszajönni soha.

WJT: - Azért is van kevés vendégéjszaka Keszthelyen, mert nincs egy normális út, ahol meg lehetne közelíteni. Nyáron szinte lehetetlen Balatonszentgyörgyről normális időben bejutni Keszthelyre. Most ugyan épül egy elkerülő autópálya szakasz, de nem hozták el Keszthelyig, csak Sármellékre, a reptérre koncentráltak. Ez óriási hiba. Állítólag ez a szakasz lesz az okos, meg önvezető autóknak a tesztútvonala. Amúgy pedig még egy kiegészítés ahhoz, hogy miért Keszthely a Balaton fővárosa. Mert hát levédték. De tényleg: ez egy régi patinás város, Európa első agráregyetemével, lovardával… Jogosan nevezik fővárosnak.