Tiltakozó akcióra készül az orvosi kamara

HírKlikk 2022. december 1. 17:20 2022. dec. 1. 17:20

Belső terjesztésű kérdőívben méri fel a Magyar Orvosi Kamara, milyen tiltakozó akciót támogatna az orvostársadalom – derül ki a Népszava birtokába került dokumentumból.

A MOK megfelelő demonstrációs eszközt keres, sérelmezi ugyanis, hogy az egészségügyi törvény módosításáról szóló parlamenti vitában nem vették figyelembe a szakmai javaslatait. A választási lehetőségek között a rendkívüli küldöttgyűlés, az önként vállalt túlmunka felmondása, illetve a felmondások letétbe helyezése szerepel – írja a lap.

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön tárgyalta az egészségügy átalakítását célzó csomagot. Ez volt az utolsó lehetőség arra, hogy a MOK által kért módosításokkal egészüljön ki a kormányzati javaslat. Bár Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár ezt megelőzően a népjóléti bizottság keddi ülésén azt ígérte: az orvosi kamara módosító javaslatai közül néhányat be fognak építeni a végleges törvénybe, mert erre ott lesz alkalom, ez elmaradt. A MOK legutóbb Rétvári Bence parlamenti államtitkárhoz is elküldte módosító indítványait.

A mai szakbizottság ülés után a kamara belső körlevelet küldött a tagjainak. Ebben az áll: „A parlament olyan törvénymódosítás elfogadása előtt áll, ami véleményünk szerint súlyosan veszélyezteti a betegbiztonságot, valamint a magyar orvosokra akarja ráterhelni az egészségügyi rendszer továbbra is kijavítatlan hibáit.” Szerintük a tervezett jogszabály-csomaggal a kormány felrúgja az orvosok Orbán Viktorral megkötött megállapodását és a munkakörülmények megváltoztatásával durván beavatkozik az orvosok magánéletébe is. 

A törvény elfogadásával ugyanis az orvosi munkahelyek az egész megyére szólnak majd, ami lehetővé teszi, hogy a munkáltatók akár napi három órás ingázásra kényszerítsék az orvosokat úgy, hogy eközben teljesítménytől függően, 20 százalékkal csökkenthetik a bérüket.

A változások az alapellátás orvosait is érzékenyen érintik: a negatív béreltérítés mellett nem kapnak kompenzációt a növekvő rezsiszámlákra, és a mentők vezénylik majd őket a kötelező ügyeletbe.

„A problémákat orvosolni akaró módosító indítványainkat a kormánytöbbség nem támogatta. Magyar Orvosi Kamara alapszabályának 33./ ec) pontja szerint, abban az esetben, ha a lakosság egészségi állapotát veszélyeztető, vagy az orvoskar érdekeit súlyosan sértő helyzet a MOK egységes fellépését teszi szükségessé, az elnökség javaslatára rendkívüli küldöttgyűlés hívandó össze, ahol megfelelő ellenlépésekről dönthetünk” – zárul a belső levél.

Forrás: Népszava