Titkolja a kormány, hogy rengetegen várnak idősotthoni elhelyezésre

HírKlikk 2020. október 19. 13:24 2020. okt. 19. 13:24

A kormány január óta nem hozza nyilvánosságra, hogy hányan várnak szociális ellátásra, például idősotthoni elhelyezésre. Ez azért is különös, mert korábban havonta frissítették ezt az adatot a szocialisportal.hu oldalon.

Tavaly év végén 54 ezer férőhelyen láttak el 52 ezer idős embert, és 32 ezer név szerepelt a várólistán, míg 2018 áprilisában a fogyatékosok, pszichiátriai- és szenvedélybetegek otthonaiba jelentkezőkkel együtt is csak 28 ezren voltak a várakozók – írta meg a Népszava.

Az LMP parlamenti képviselője, Ungár Péter, augusztus óta többször is írásban kért magyarázatot a nyilvános adatközlés megszüntetésére az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Rétvári Bence, a tárca államtitkára csak annyit közölt, hogy egy uniós projekt keretében fejlesztik a szociális ágazat informatikai rendszerét, ami érinti a nyilvántartásokat is, ezért hagyták abba az adatok közlését.

Ungár Péter most közérdekű adatigényléssel próbál meg információhoz jutni. A lapnak azt mondta: abszurdnak tartja, hogy a létszámadatokat is visszatartja a kormány. Szerinte erre az az egyetlen magyarázat, hogy a listákból egyértelműen kiderül, az utóbbi tíz évben az Orbán-kabinet egyetlen új állami idősotthoni férőhelyet sem létesített, és ha így marad, az társadalmi tragédiához vezet.

A Népszava körkérdése kapcsán, az is kiderült, hogy az idősotthonokban ingyenes hely szinte sehol nincs.

Forrás: Népszava