Titkos helyen képeznek 840 diákot a kadétprogram keretében

HírKlikk 2023. október 23. 08:45 2023. okt. 23. 08:45

Az új, bő 170 oldalas honvédelem tankönyvben a tantárgy a következőképpen épül fel: mintegy 50 oldalon tárgyalja a Magyar Honvédség történelmét, ismerteti a katonai kötelékek csoportosítását, az MH irányítási rendszerét és rendfokozatait, de van „Jelentkezés a magyar honvédségbe” fejezet is. Egy helyen azt írja: „az alakulatokhoz tartozás, igazi harcos közösséget jelent, ez a kötődés majdnem egyenrangú a családi kapcsolatokkal.”

Nagy fejezet a lőelmélet alapjait fekteti le, tüzelésről a ballisztikus röppálya alapjellemzőiig. Ezek után a haditechnikai ismeretek során 30 oldalon lényegében a lőfegyverek csoportosítása és jellemzése történik meg a maroklőfegyverek történetétől a „sosem látott pusztítást” végrehajtó géppuskákig, ilyen fejezetcímekkel, hogy „Az arany középút – a karabélyok és a gépkarabélyok”.

Bő 20 oldalon alap- egészségügyi ismereteket ad át a könyv, majd túlélési és térkép-, illetve tereptani alapismeretekkel zárul.

Több ezer diák tanulja 142 oktatási intézményben a kormány által az utóbbi években felfuttatott kadétprogram részeként a honvédelmi alapismeretek nevű választható tantárgyat, az idén közel 400-an érettségiztek is belőle. Ugyanakkor emellett a Magyar Honvédség (MH) G7-nek adott tájékoztatása szerint további hat iskolában az iskolák szabad órakerete terhére, szeptembertől 840 diák tanul egy másik, honvédelem nevű tantárgyat „próbaüzemként”.

Szeptemberben kapott egyre nagyobb szerepet a honvédelem témája a magyar közoktatás különböző szintjein és magában a Nemzeti alaptantervben is. Az MH válasza szerint az új tantárgy teszttanítása során a 840 diákot három köznevelési és három szakképzési intézményben tanítja tíz katonaoktató, akik a tanítási tevékenységet önkéntes tartalékos katonai szolgálati viszony keretei között végzik, havi fizetésüket ennek a szolgálati jogviszonynak megfelelően kapják.

Az MH azt viszont továbbra sem árulta el, mely iskolákról van szó.

A fent említett két tantárgy és két tankönyv mellett a NAT-módosításnak megfelelően, a honvédelem és a Magyar Honvédség az állampolgári ismeretek tantárgy friss nyolcadikos tankönyvében is megjelenik. A könyv a család fogalmával és településünk megismerésével indít, utána következik a „Nemzet, nemzetiség, a haza iránti kötelezettségek” című fejezet, aminek külön alfejezete a honvédelem – ezek után kap csak egy alfejezetet Európa a „Globalizáció és európaiság” részben.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom