Titkos orosz elemzés: Ukrajna legyőzése új világrendet hoz

Nagy Mariann 2024. április 20. 14:55 2024. ápr. 20. 14:55

Lélektani eszközökkel, propagandával is gyengíteni kell a Nyugatot a politikai, katonai és gazdasági lépések mellett. Egyebek között ezt tartalmazza az orosz külügyminisztérium titkos dokumentuma, amelyet egy (meg nem nevezett) európai titkosszolgálat szivárogtatott ki a Washington Postnak. Eszerint az ukrajnai háború kimenetele nagyban meghatározza majd, hogyan alakul az új világrend. 

Az orosz külpolitika céljaival és módszereivel foglalkozó bizalmas elemzés szerint el kell érni, hogy szétrombolják a Moszkva iránt „nem baráti” országok Washington vezette koalícióját, mivel az gyengíteni akarja a Nyugat globális hegemóniáját veszélyeztető Oroszországot. 

E törekvésekkel szemben politikai, gazdasági, katonai lépéseket kell tenni. Az utóbbival kapcsolatban a titkosított dokumentum hangsúlyozza, hogy az ukrajnai háború kimenetele meghatározza majd az új világrend alapjait. Ez arra mutat, hogy az ukrajnai „különleges hadművelet” elválaszthatatlan az orosz törekvéstől, hogy velük önkényuralmi rendszerek jussanak globális szerephez, teszi hozzá a Washington Post

A dokumentum aláhúzza a lélektani hadviselés fontosságát, azt, hogy „offenzív kampányokkal” befolyásolják az Amerika-barát országok lakosságát, egyebek mellett támogatva az elszigetelődést hirdető, szélsőséges erőket. Arra kell törekedni, hogy „demokratizálják a nemzetközi kapcsolatokat”, az egyes államok szuverének legyenek – egyúttal erősítve Oroszország globális szerepét. 

Moszkva ebben fokozottan kíván támaszkodni Kínára, Észak-Koreára és Iránra. (Ennek egyik jeleként legutóbb megvétózta az ENSZ-határozatot, mely szankcionálta volna Észak-Koreát nukleáris fegyverkezése miatt. Oroszország 14 éven át támogatta ezeket a lépéseket).

„Fontos olyan eljárási módot kialakítani, hogy megtaláljuk a „nem baráti” országok bel-és külpolitikájának sebezhető pontjait, hogy gyakorlati lépéseket dolgozhassunk ki ezen országok gyengítésére”, olvasható a dokumentumban.

Vlagyimir Zarikinnek, a (Moszkva vezette) Független Államok Szövetsége Intézete vezetőjének a dokumentumhoz kért véleménye szerint „segíteni kell izolacionista, jobboldali erők hatalomra kerülését az Egyesült Államokban. Latin-Amerikában mind a szélsőbalt, mind a szélsőjobbot kell támogatni, ezzel destabilizálva ezeket az országokat. 

Az orosz szakértők javasolják azt is, hogy az Izrael körüli konfliktusokat tovább élezve kössék le az Egyesült Államok figyelmét és erőforrásait. Zarikin rámutatott: az amerikai kormányzat bizonyos volt abban, hogy a világ sok országa támogatja majd Oroszországgal szemben és kiderült, hogy ez nincs így. Az egypólusú világnak vége, csak Washington nem akarja ezt elfogadni.

A lap megkérdezte az orosz külpolitikáról Mihail Hodorkovszkij, egykori orosz oligarchát, akit Putyin elnök 10 évre bebörtönöztetett s aki ma Nyugaton él. Hodorkovszkij szerint az a cél, hogy először Amerikát kapcsolják ki, majd szétrombolják a NATO-t. Nem a megszüntetéséről van szó, hanem hogy meggyőzzék az embereket: a szövetség nem védi meg őket. Sok amerikai úgy gondolja, hogy miután országa nem vesz részt közvetlenül az ukrán háborúban, az ottani veszteségek őt nem érintik. Ez teljes félreértés: ha Ukrajna vereséget szenved, mások is úgy érzik majd, hogy szembeszállhatnak Amerikával – és annak ez még sokkal többe kerül majd.