Titokban, a hivatalos döntés előtt adhatott a kormány 817 milliót a csádi misszióra

HírKlikk 2024. június 26. 10:25 2024. jún. 26. 10:25

Tavaly októberben jelentette be a Hungary Helps Ügynökség, hogy a kormány Csádban nyitna humanitárius fejlesztési központot, majd a honvédelmi miniszter azt, hogy 200 magyar katona megy Csádba, végül mindebből novemberben lett kész törvény.

Csakhogy a 444 most átnézte a Hungary Helps éves jelentését, és azt szűrte le belőle: minden bizonnyal már ennél sokkal korábban döntött a kormány arról, hogy 817 millió forintot ad a csádi jelenlétre – írja a hvg.hu.

Ugyanis a beszámoló szerint a külügytől kapott 817 millió forintot 2023. szeptember 15-től lehetett felhasználni, vagyis hetekkel korábban, mint hogy a kommunikációban szóba került volna bármiféle terv Csáddal kapcsolatban. Persze addigra egy magyar delegáció, benne Orbán Gáspárral már többször is járt az afrikai országban – 2023 júniusa és 2024 januárja között legalább hatszor –, de az, hogy a miniszterelnök fia is ott volt nagy titokban, csak idén januárban derült ki.

 A 444 megnézte a Hungary Helps üzleti tervét is, ez alapján a 817 millióból 311 millió forint mehet a csádi humanitárius programokra, a többiből a dolgozók béreit, három speciális jármű vásárlását és az üzemanyagot fizetnék. Ez főleg ahhoz képest tűnik nagy összegnek, hogy eközben az ukrajnai jelenlétre két év alatt 100 millió forintot szánnak.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom