Titokban osztott állami milliárdokból épülhet a félkész visegrádi luxushotel

HírKlikk 2020. augusztus 10. 09:40 2020. aug. 10. 09:40

Arról a luxusszállóról van szó, amely tavaly gazdát cserélt. A kormányfő vejétől, Tiborcz Istvántól került Szíjj László milliárdos vállalkozó érdekeltségébe.

Hárommilliárd forint vissza nem térítendő állami támogatás segítségével készülhet el a félig kész visegrádi luxusszálloda – tudta meg a 24.hu.

A leggazdagabb magyarok százas listáján az előkelő hetedik helyet elfoglaló Szíjj érdekeltsége, a MINERVA V50 Ingatlanfejlesztő Alap a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által fű alatt, egyedi döntésekre hivatkozva osztogatott állami milliárdokból részesülhet. A portál birtokába került dokumentumok szerint, a társaság tavaly áprilisban fordult az MTÜ-höz támogatási kérelmével, vagyis egy-két hónappal azután, hogy megszerezte a szállodát.

A befejezetlen épületet az Mfor.hu becslései szerint, körülbelül 3,6 milliárd forintért szerezhette meg a Szíjj-féle ingatlanfejlesztő alap Orbán Viktor vejének cégétől. Erre Tiborcz cégének, a Hotel VSGRD Kft.-nek a pénzügyi beszámolójából lehet következtetni. Az érdemi tevékenységet nem végző cég ugyanis 3,65 milliárdot számolt el egyéb bevételként a 2019-es évre.

Azt nem tudni, hogy a kért állami támogatást megkapta-e a hotel új tulajdonosa, az MTÜ ugyanis nyilvánosan nem közli a nyertesek listáját.

Ha az állami támogatást Szíjj érdekeltsége bezsebelte, akkor bombaüzlet volt az adásvétel. Ez esetben ugyanis a két összeg különbségéből fakadóan, csak mintegy 650 millió forint saját tőkét kellett megmozgatni. A közpénz fogyott, Szijj és Tiborcz pedig jól járt.

Forrás: Hírklikk