Titokzatos cégek kapnak milliárdokat a költségvetésből

HírKlikk 2019. július 28. 06:00 2019. júl. 28. 06:00

Az állami vagyon kezelésért felelős Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt tavaly közel 43 milliárd forint értékű készpénzes és további 3,2 milliárdos eszközátadáson, apporton keresztüli tőkeemelést hajtott végre különböző ismert és kevésbé ismert, vagy épp teljes csendben működő állami cégekben (NIPÜF, Manevi, Expo Park, NESZG) – derül ki az MNV napokban közzétett vagyonkezelési beszámolójából.

Az MNV-anyag szerint tavaly a legnagyobb tőkét, összesen 9,9 milliárd forintot a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető Zrt. kapta. Bár ez önmagában is jelentős összeg, ugyanez a társaság 2017-ben még kiemelkedőbb, 53,3 milliárd forintos juttatást kapott az államtól. Ez a cég felelős azoknak az ipari parkoknak az előkészítéséért, amiket reménybeli magyarországi befektetőknek kínálnak fel gyárak, üzemek létesítésére. Ehhez képest a cég működése veszteséges: az elmúlt évek során összesen egymilliárd forintnyi árbevételt sem ért el - írja a Népszava.

Még rejtélyesebb a második legnagyobb tőkejuttatásban részesülő Manevi Zrt. feladata. A cég tavaly 8,5 milliárd közpénzt kapott a vagyonkezelőtől. A Manevi még 2017-ben vásárolta meg a romániai Szatmárnémetiben található Dacia (ex-Pannónia) Szállodát. Erre fedezetet nyújtott 2017-es tőkehelyzete. A tavalyi 8,5 milliárd forintos támogatást már feltehetően a használaton kívüli épület felújításra kapták – bár erről egy szót sem ejt sem a Manevi, sem az MNV beszámolója. Így azt sem tudni, hosszabb távon mi a célja az erdélyi szállodával a magyar kormánynak.

Tavaly összesen 6,8 milliárd forintnyi tőkeemelésben részesült a Hungexpo két pavilonját tulajdonló Expo Park Kft. is, így még épp felfért a képzeletbeli dobogóra.

Az MNV-anyag alapján tavaly 2,5 milliárd forintos tőkejuttatást kapott a Nemzeti Eszközgazdálkodási (Neszg) Zrt. A céget az államosított magánnyugdíjpénztári vagyon kezelésre hozták létre még 2013-ban. Az állami holding beszámolója e tőkeemelés céljáról sem tesz említést. A lépés ugyanakkor azért is meglepő, mert az állami társaság nem szorul támogatásra. Legalábbis beszámolója szerint a Neszg tavaly 1,8 milliárdos nyereséget termelt.

Forrás: Népszava