Tizenöt százalékkal emelkedtek február óta az éttermi árak

HírKlikk 2022. június 6. 10:28 2022. jún. 6. 10:28

Tizenöt százalékkal emelkedtek február óta az éttermi árak a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint. Kovács László azt mondja, ennek oka az emelkedő rezsiköltség, az alapanyagok drágulása és a munkaerőhiány. A vendéglátósok most még óvatosan emelnek, mert szerintük a költségeik növekedése 30-40 százalékos drágulást is indokolna.

Egy átlagos budapesti belvárosi étteremben 4000 forintot vagy akár 6000 forintot is elkérhetnek egy főmenüért. Az ATV Híradó által megkérdezettek nagyon figyelik, mennyit költenek egy étkezésre. Ez az összeg 2000 forint körül mozgott. Hasonló árakkal találkozott a híradó a budapesti körúti török étteremben is, ahol egymást érték a vendégek. Az étterem régóta munkaerőhiánnyal küzd.

Márciusban a KSH szerint 8,5 százalékkal nőttek az élelmiszerárak az egy évvel korábbihoz képest. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete azonban jóval nagyobb élelmiszer-drágulást érzékel: „Alapvetően a húsok ára 50-80 valamelyik 100 százalékkal is emelkedett februárhoz képest. Az olaj ára, ami tavaly volt 600 forint az 1300 forint és ezek nettó nagyker árak.”

Kovács László szerint az infláció miatt 30-40 százalékos áremelés lenne indokolt, de csak fokozatosan mernek az árakhoz nyúlni. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnöke úgy fogalmazott, „A háború óta eltelt időszakban volt olyan, aki kétszer is emelt nyolc-nyolc százalékot, volt aki egy lépésben 15 százalékot és talán lehet ezekre az egyéb korrekciókra még szükség lesz.” 

A turizmus online adatai szerint azok, akik házhoz rendelnek még drágábban ehetnek, az éttermek online árajánlata ugyanis 15 százalékkal magasabb az őket terhelő áfa miatt.

Forrás: atv.hu