Tízezrek védekeznek az árvíz ellen

HírKlikk 2024. szeptember 16. 15:40 2024. szept. 16. 15:40

Az árvízhelyzet súlyosságától függően, akár több tízezer embert mozgósíthatnak – mondta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Az Index az árvízi helyzetről és a védekezési feladatokról kérdezte a szakembert.

A Duna mentén jelenleg 28 olyan település van, ahol önállóan védekeznek az árvíz ellen – tudta meg az Index Mukics Dánieltől. Ezeken a településeken az önkormányzat, és különösen a polgármester feladata a védekezés irányítása.

Ezek a települések sincsenek magukra hagyva, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint. ugyanis mindenhol jelen van egy vízügyi szakmai irányító, valamint egy katasztrófavédelmi összekötő, aki segíti a védekezési munkálatokat. Ha egy önkormányzat nem rendelkezik elegendő erőforrással, eszközökkel, a katasztrófavédelem megszervezi a hiányzó erők, eszközök helyszínre jutását.

Mukics Dánielt arról is kérdezték, hogy hány ember vesz részt az árvíz elleni védekezésben, mennyire reális a Dömötör Csaba parlamenti államtitkár által bemondott 17 ezer ember a magyar honvédség részéről.

„A hivatásos erők több ezres létszámban állnak készenlétben, de az árvízhelyzet súlyosságától függően, akár több tízezer embert is mozgósíthatunk, beleértve a vízügyet, a katasztrófavédelmet, a rendőrséget, a büntetés-végrehajtást és szükség esetén az önkénteseket is" – válaszolta a szóvivő.

Hozzátette, a kormány honlapján közzé lesz téve, hol és hogyan lehet jelentkezni önkéntesnek, ha szükség lenne további erőkre, valamint arra is felhívta a figyelmet, hogy csak ott segítsünk, ahol ezt hivatalos szervek külön kérik.

„A katasztrófaturizmust kerüljük, a készenléti szerveknek nincs szükségük bámészkodókra. A közösségi portálokat ne most színesítsük az árvízi képekkel hanem, ha jelentkezni szeretnének önkéntesnek az árvíz elleni védekezéshez, akkor ott jelentkezzünk, ahol erre az állami szerveknek igényük van"  – hangsúlyozta Mukics Dániel.

Forrás: Index


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom