Tízezrével viszik haza hozzátartozóik hamvait a gyászolók

HírKlikk 2023. október 25. 09:25 2023. okt. 25. 09:25

Temetkezési szervezetek közös edukációs kampányt indítanak azért, hogy segítsenek megérteni, milyen hatásai lehetnek, ha a temető helyett a családi otthonban helyezik el az urnákat.

Gerencsér Balázs, az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület (OTEI) elnöke az Indexnek elmondta: évente nagyjából 25 ezer körülire tehető a hazavitt urnák száma. Ez pedig számos, előre nem látott gondot is okozhat. Emiatt indított most kampányt öt magyar temetkezési szervezet, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, hogy milyen problémával is jár egy ilyen döntés.

„Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan milyen következményekkel is jár az urnák hazavitele. Egyrészt nem mindig tudják, mit szeretett volna maga az elhunyt, de azt sem mérik fel, hogy mi lesz az urnák sorsa, amennyiben elköltöznek, vagy velük is történik valami. Nemrég arról szóltak a hírek, hogy egy magyar bácsi urnája egy német vasútállomás poggyászmegőrzőjéből került elő. Ő biztosan nem ezt szerette volna” – mondta az Indexnek Gerencsér Balázs, aki szerint sok olyan esetről is hallani, amikor a rokonság többi része nem róhatja le kegyeletét az elhunyt előtt, mert az özvegy, illetve az urna kezelője nem engedi be őket az urnához. 

Az otthon tárolt urnákkal kapcsolatban szakértők is úgy látják, hogy bár elsőre megnyugtatónak tűnhet, ha elhunyt szerettünk hamvait a közelünkben tudjuk, hosszú távon csak megnehezíti a gyász feldolgozását.

Forrás: Index


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom