Több komolyságot, Bakondi úr!

Föld S. Péter 2020. március 2. 06:33 2020. márc. 2. 06:33

Bakondi György szerint összefüggés van a koronavírus és a migráció között. Vasárnapi sajtótájékoztatóján jelentette be ezt a katasztrófavédelem magyarországi vezetője. Az ügy ugyanis annyira fontos és halaszthatatlan, hogy nem lehetett várni a közléssel hétfőig. Ez is azt bizonyítja, hogy a kormány felkészülten várja a koronavírus érkezését, rajta tartja mutatóujját a mindennapok pulzusán, és olyannyira nem bíz semmit a véletlenre, hogy ha a helyzet úgy kívánja, akár a legjobbjait is kész hadrendbe állítani.

Sejtettük persze, hogy a migránsok matatnak a koronavírus körül, még akkor is, ha a dolog távolról sem annyira vicces, mint amilyennek Bakondi úr bejelentése nyomán gondolnánk. A koronavírus ugyanis komoly dolog, egyelőre megállíthatatlannak tűnik, terjedését csak lassítani, hatásait pedig legföljebb mérsékelni tudjuk. Ebben a helyzetben több komolyságot várnánk el Bakondi Györgytől. Mert már az sem teljesen komilfó, hogy békeidőkben a migránsokkal riogatja az embereket, de háborús helyzetben, amikor pánik-közeli hangulat van, és a lakosság vásárlásnak álcázott haderőmozgásokkal rohamozza a boltokat, felelőtlenség ostobaságokat beszélni.

Hacsak nem arra gondolt a katasztrófavédelem legfőbb oszlopa, hogy minden mindennel összefügg. Ebben az esetben, vagyis, ha a filozófiai síkra tévedünk, akár igaza is lehet. Mert hát tényleg, mindennek oka van, semmi sem történik véletlenül. Ezt még a legújabban diplomás kommunistáknak nevezett liberálisok is kénytelenek belátni.

Azt – mondjuk – elismerjük, hogy Bakondi úrnak sem könnyű. Szóval kell tartania a lakosságot, elterelni a figyelmüket a valós problémákról. Arról például, hogy Magyarország lassanként csak annyira lesz demokratikus, mint amilyen az előző átkosban volt. Még nem diktatúra, de már nem sok kell ahhoz, hogy az ország vezetői totálisan ellenőrizhetetlenné váljanak. Ha lopni van kedvük, megtehessék, ha a törvények be nem tartására támad gusztusuk, azt se lehessen számon kérni rajtuk.

Azért sem lehet könnyű Bakondi úrnak, mert a mondandóját nehéz lehet röhögés nélkül elmondani. Sokat kell gyakorolni tükör előtt, de még jobb sötét szobában, csukott szemmel. A végére hagytuk a rossz hírt: az asszony nem ember, a sör nem ital, a koronavírus és migráns nem játék.