Többé nem használnak katonai helikoptert siklóernyősök mentésénél

HírKlikk 2020. augusztus 15. 12:32 2020. aug. 15. 12:32

Hivatalos bejelentés nem történt a protokollváltozásról, de július eleje óta minden esetben alpinistákat alkalmaztak a mentéseknél.

Nem használnak már helikoptereket a siklóernyősök mentésénél, amióta feltehetőleg az okozta a halálát a siklóernyős férfinak július elején.

A Népszava arról számol be, hogy a siklóernyősök már korábban is többször kérték, hogy a nagy szélt csapó katonai helikopterek helyett alpinistákkal mentsék a bajba jutott ernyősöket, de a Magyar Szabad Repülők Szövetségének elnöke, Szöllösi László szerint ez csak mostanra látszik megváltozni.

Hivatalosan még nem értesítettek őket arról, hogy változtattak volna a protokollon, de a júliusi eset óta háromszor volt szükség fán ragadt siklóernyős mentésére és mind a három esetben alpinistákkal történt mentés.

A Népszava megkereste az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot és a Honvédelmi Minisztériumot, hogy megtudják, a baleset óta eltelt hetekben változtattak-e a mentési protokollon, de az ügyben indult vizsgálatokra hivatkozva nem válaszoltak.

Forrás: Népszava